Трактором обилазе свет

У Горњу Јајину код Лесковца стигли су необични гости из Пољске. Старим трактором, четворочлана породица Обалек путује по свету. Обишли су 40 земаља. Југ Србије их је посебно одушевио.

Брзо су се спријатељили са мештанима Горње Јајине код Лесковца. Трактором који је стар више од пола века породица Обалек из пољског града Бјелистока прешла је 45000 километара. Марћин је пољопривредни инжењер, а супруга Моника фоторепортер. На овом необичном путовању кажу много тога научиле су и њихове ћерке.

"Обишли смо Јужну Америку, Африку, Европу. Србија је посебна, тако добра земља. Овде су вам отворена сва врата. Осим тога што на овај начин упознајемо друге културе промовишемо и све оно по чему је Пољска позната", каже Марћин Обалек, пољопривредни инжењер из Пољске.

Прелепе фотографије и утисци о југу Србије и Горњој Јајини каже Моника ускоро ће осванути у пољским новинама.

"Јако нам се свиђа Србија. Природа је прелепа, људи су веома гостопримљиви, храна је одлична", каже Моника Обалек, фоторепортер из Пољске.

Свако од 150 домаћинстава у Горњој Јајини има трактор. То је изненадило и одушевило госта из Пољске, па отуда и идеја о тракторијади. Српски, пољски, италијански, амерички. Стари су преко 35 година.

"Сам сам преправио, средио и то је то. Одлично, супер ме служи", каже Миша Пешић, пољопривредник из Горње Јајине.

Иако гази девету деценију Добривоје Потоловић се не одваја од трактора. Сећа се и датума када га је купио.

"2.августа је купљен 79.године. Мало дана има да се не упали да ради. Има обавезе стално", каже Добривоје Потоловић, пољопривредник из Горње Јајине.

Кад их лети притисну послови на њиви, времена за дружење немају, зато им је кажу тракторијада добродошла.

"И да се такмичимо и да прођемо да нас људи виде, да чују и за Горњу јајину и Лесковац", каже Иван Стојиљковић, организатор тракторијаде.

Тракторијада у Горњој јајини могла би да постане туристичка атракција. На госте из Пољске већ могу да рачунају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво