Полазак у школу скуп и на рате

Школска година почиње за две недеље, књижаре су углавном обезбедиле уџбенике, прибор и опрему, а половне књиге продају се и на главним градским трговима. Колико кошта опремање ђака за школу проверавале су наше колеге из Крагујевца и Врања.

Седмогодишњи Душан Милић из Врања за школу је спреман. Књиге и свеске су на столу, а старију сестру знатижељно испитује о појавама и ономе што ће учити из предмета Свет око нас.

"Добио сам прибор, књиге и свеске. Ићи ћу у Основну школу "Јован Јовановић Змај", тамо ћу да учим, и радујем се томе", каже Душан Милић, из Врања.

Комплет књига за првака је око шест ипо хиљада динара, уз ранац и додатну опрему, издатак за родитеље је већи.

"С обзиром на то да ради само супруг, ја не радим тренутно, подношљиво је и излазимо на крај. Издвојили смо око 100, скоро 200 евра, и у склопу гардеробе, књига, и све што треба", наводи Милица Милић, из Врања.

Милош Антанасијевић, књижар из Врања каже да поседују књиге свих издавача. "Цене се крећу од 349 динара по примерку, а родитељи долазе са унапред одређеним списком књига које њихова деца користе за наредну школску годину."

Најтраженији су уџбеници за 2. и 6. разред основне школе јер је програм рада недавно промењен. Родитељи и ученици често купују половне књиге, у центру Крагујевца почела је продаја.

"Углавном је упола јефтиније, може да се деси да је нешто приближно ценама у књижари ако су књиге очуване", каже Слађан Стефановић, продавац из Крагујевца. "Имамо и лошије чуване, а цена је и три пута мања него у књижари."

"Овде има све и увек нађемо шта нам треба, много је повољније да се купује", каже Христина Јаковљевић, из Крагујевца.

"Комплет књига преко школе наручен кошта и до 17 ипо хиљада динара, а овде на тезги купујемо за 7 ипо, тако да је драстично јефтиније и због тога смо се одлучили за овај вид куповине", каже Марија Јаковљевић, из Врања.

Локална самоуправа у Крагујевцу четврту годину заредом обезбеђује бесплатне уџбенике за ђаке прваке.

"У току је јавна набавка за спровођење овог поступка и до 1. септембра ће уџбеници бити обезбеђени и одмах првог дана уручени ђацима", каже Зоран Рајовић, члан ГВ Крагујевца. 

И град Врање помаже родитељима, по 5 хиљада динара добиће сваки првак на почетку школске године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво