Сеоски туризам у смедеревском крају

Интересовање за локалне традиције и обичаје и жеља да се бар део одмора проведе у очуваној природи, подстичу развој руралног туризма свуда у свету. Упркос напорима многих, тај процес је код нас нешто спорији па села у Србији још не привлаче значајнији број гостију.

Србија нема сеоске дестинације које могу да привуку више стотина хиљада гостију годишње, попут великих туристичких центара. Ретка прилика за већи број посета су манифестације које се одржавају у руралним срединама. У селима у околини Смедерева их често организују, али им је за озбиљније улагање у сеоски туризам, кажу, потребна значајнија подршка државе.

 

"Мислим да морамо ми сами да мало преузмемо ту идеју у селу, да сами нешто направимо и да сами тај вашар оживимо и вратимо Селевцу сјај. Наравно да без финансијске помоћи, материјалне и било каквог другог аганжмана не може ништа да се направи", каже Дејан Јеремић, из Удружења "Селевачка прасијада".

Услова за развој сеоског туризма у смедеревском крају има. Неопходно је више улагати у промоцију.

"Свакако да може, не да може, него мора, јер све што радимо, радимо на мишиће, а видите колико нам је народа данас овде, јер ми смо у селу жељни манифестација, жељни провода, волимо да радимо, али волимо и да се забавимо", наводи Бранко Милановић, из организационог одбора 19.Бостанијаде.

У земљама у развоју, ова врста туризма важан је извор прихода, нарочито становницима руралних подручја који се не баве пољопривредом. Значајна је и за промоцију туристичких потенцијала Србије и ван њених граница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво