Сеоски туризам у смедеревском крају

Интересовање за локалне традиције и обичаје и жеља да се бар део одмора проведе у очуваној природи, подстичу развој руралног туризма свуда у свету. Упркос напорима многих, тај процес је код нас нешто спорији па села у Србији још не привлаче значајнији број гостију.

Србија нема сеоске дестинације које могу да привуку више стотина хиљада гостију годишње, попут великих туристичких центара. Ретка прилика за већи број посета су манифестације које се одржавају у руралним срединама. У селима у околини Смедерева их често организују, али им је за озбиљније улагање у сеоски туризам, кажу, потребна значајнија подршка државе.

 

"Мислим да морамо ми сами да мало преузмемо ту идеју у селу, да сами нешто направимо и да сами тај вашар оживимо и вратимо Селевцу сјај. Наравно да без финансијске помоћи, материјалне и било каквог другог аганжмана не може ништа да се направи", каже Дејан Јеремић, из Удружења "Селевачка прасијада".

Услова за развој сеоског туризма у смедеревском крају има. Неопходно је више улагати у промоцију.

"Свакако да може, не да може, него мора, јер све што радимо, радимо на мишиће, а видите колико нам је народа данас овде, јер ми смо у селу жељни манифестација, жељни провода, волимо да радимо, али волимо и да се забавимо", наводи Бранко Милановић, из организационог одбора 19.Бостанијаде.

У земљама у развоју, ова врста туризма важан је извор прихода, нарочито становницима руралних подручја који се не баве пољопривредом. Значајна је и за промоцију туристичких потенцијала Србије и ван њених граница.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 17. авг 2019, 00:02) - Vesna [нерегистровани]

Nek se vidi

Meni je jako drago da se vide sve svetkovine koje su iz našeg kraja. Ja sam u inostranstvu i dođem povremeno u rodni kraj pa mi je drago da vidim da ima te tradicije. Ovo je Srbija u najlepšem svetlu i drago mi je da televizija daje da se to vidi.

(четвртак, 15. авг 2019, 23:10) - Bane [нерегистровани]

Seoski turizam okoline Smedereva

Nekada su to bile seoske igre Srbije a sada se to osavremenilo pa imamo U Ralji Raljsko poselo u Malom orasju jagodijada u Osipaonici bostanijada u Udovicama dani voca u Kolarima najveci seoski vasar Preobrazenje u Mihalovcu sv. ILIJA i nema sela koje nema neku prospavu.Problem su mediji koji ne prate takva dogadjanja.Nadamo se napredku kulture u Smederevskom seoskom podrucju.