Игре и плесови из свих крајева света у Бечеју

Наредна три дана бечејски главни градски трг је велика позорница где се могу видети егзотичне игре и плесови уз необичне мелодије из свих крајева света. Реч је о фестивалу фолклора који због чувања културне баштине помаже и УНЕСКО.

Обучен у традиционалну српску народну ношњу једногодишњи Небојша Марчић из Бечеја најмлађи је међу више од 500 учесника 4. Међународног фествала фолклора "Бечеј фолк фест".

"И мама се бавила фолклором, давно беше, тако да наставиће и он ваљда ту традицију", каже Ивана Мишковић из Бечеја.

На Међународном фестивалу фолклора у Бечеју осим домаћих и ансамбли из Грузије, Русије, Словеније, Мађарске, Египта, Шпаније, Француске и Мексика.

"Организација фестивала је одлична. Свиђа ми се у Србији, људи су пријатни и храна је јако укусна. Фестивал је прилика да се боље упознамо са играчима из других земаља", истиче Валерија Херера из Мексика.

"Представићемо традиционалне игре из Египта. То су саиди, балади и још неки плесови који се вековима преносе на нове генерације", наводи Мунир Сајид из Египта.

Четврти "Бечеј Фолк Фест" траје четири дана и заузима посебно место у мапи културних догађаја у региону, јер је Комисија републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ преузела покровитељство ове манифестације која има за циљ чување и промовисање светског нематеријалног културног наслеђа.

"То покровитељство је доказ да фестивали које смо досада организовали су били успешни, да су имали одредјени квалитет што у погледу изводјења, организације, квалитета ансамбала и то значи да смо претходне три године сваке године напредовали. То је резултирало покровитељством које имамо до 2021. године", каже Снежана Секулић, из бечејског КУД-а "Ђидо".

Бина као да није довољна да би се играчи фолклора представили, па се на главном градском тргу и улицама Бечеја ових дана могу видети разиграна кола и необични плесови из свих крајева света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво