Лесковачки гимназијалци припремају стара јела

За школу кувања коју други пут организује група лесковачких гимназијалаца интересовање је све веће. Полазници школе откривају тајне припремања традиционалних јела и посластица.

"Лесковачка мућкалица спрема се тако што се лук исецка на листиће.То се упржи са уљем,паприком такође сецканом крупније,парадајзом.кад се то лепо упржи,кад добије златно-жуту боју дода се месо које је претходно печено на скари", објашњава Растко Стаменковић гимназијалац из Лесковца.

Са пуно жара и љубави спрема стара јела и колаче. За све што је научио каже гимназијалац Растко заслужна је баба Софија чију књигу рецепата чува као благо. О његовим кулинарским вештинама и умећу сведоче и ове награде са разних такмичења.

"Ти стари рецепти који су могу слободно да кажем бачени у заборав, ми ћемо у ових седам дана покушати да највише представимо ову нашу лесковачку кухињу", каже Растко Стаменковић гимназијалац из Лесковца.

Казан у коме се крчка мућкалица Растку је најдражи поклон који је добио од својих другова и другарица. Истрајни су у намери да школа кувања постане традиционална.

"Овим смо хтели да покажемо нешто ново,нешто другачије. Како можемо на другачији и лепши начин да проведемо распуст", наводи Миљана Цветковић гимназијалка из Лесковца.

Специјалитети са роштиља, пите, погаче, кифле, штрудле. Направљен је јеловник, одређене су и екипе. Уче, раме уз раме професорке и ђаци.

"Стварно сам одушевљена целом овом организацијом,ентузијазмом и љубављу према кувању", каже Весна Стојановић, професорка хемије.

"Леп начин да се од заборава сачувају наша традиционална јела, да се ови млади упознају са једном таквом традицијом", сматра Ивана Стојановић, професорка историје.

"Занимљиво је јако, сви се дружимо и добро је што се кува у друштву", каже Николина Митровић.

После школе кувања чека их још један велики посао.Од паприка које је Растко ове године сам произвео спремаће ајвар.Поруџбине им већ стижу а део зараде кажу отићи ће у хуманитарне сврхе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво