Лесковачки гимназијалци припремају стара јела

За школу кувања коју други пут организује група лесковачких гимназијалаца интересовање је све веће. Полазници школе откривају тајне припремања традиционалних јела и посластица.

"Лесковачка мућкалица спрема се тако што се лук исецка на листиће.То се упржи са уљем,паприком такође сецканом крупније,парадајзом.кад се то лепо упржи,кад добије златно-жуту боју дода се месо које је претходно печено на скари", објашњава Растко Стаменковић гимназијалац из Лесковца.

Са пуно жара и љубави спрема стара јела и колаче. За све што је научио каже гимназијалац Растко заслужна је баба Софија чију књигу рецепата чува као благо. О његовим кулинарским вештинама и умећу сведоче и ове награде са разних такмичења.

"Ти стари рецепти који су могу слободно да кажем бачени у заборав, ми ћемо у ових седам дана покушати да највише представимо ову нашу лесковачку кухињу", каже Растко Стаменковић гимназијалац из Лесковца.

Казан у коме се крчка мућкалица Растку је најдражи поклон који је добио од својих другова и другарица. Истрајни су у намери да школа кувања постане традиционална.

"Овим смо хтели да покажемо нешто ново,нешто другачије. Како можемо на другачији и лепши начин да проведемо распуст", наводи Миљана Цветковић гимназијалка из Лесковца.

Специјалитети са роштиља, пите, погаче, кифле, штрудле. Направљен је јеловник, одређене су и екипе. Уче, раме уз раме професорке и ђаци.

"Стварно сам одушевљена целом овом организацијом,ентузијазмом и љубављу према кувању", каже Весна Стојановић, професорка хемије.

"Леп начин да се од заборава сачувају наша традиционална јела, да се ови млади упознају са једном таквом традицијом", сматра Ивана Стојановић, професорка историје.

"Занимљиво је јако, сви се дружимо и добро је што се кува у друштву", каже Николина Митровић.

После школе кувања чека их још један велики посао.Од паприка које је Растко ове године сам произвео спремаће ајвар.Поруџбине им већ стижу а део зараде кажу отићи ће у хуманитарне сврхе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 16. авг 2019, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

nada

Ova deca ce poststi ljudi .Mozda i akademici ,profesori ,doktori.....Jedno je sigurno
bice vredni i posteni ljudi .Osmeh na lice i izivajte u raspustu ,a od septembra opet ucenje .Najbolji ste




LJUDI

(четвртак, 15. авг 2019, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Promasena tema

Gimnazijalac, uz duzno postovanje sedi jedan. Nije dovoljno da sastav bude dug, vec da tema bude bar malo pogodjena, a vi ste je u potpunosti promasili. A, i grozdje je ponekad kiselo.

Profesor

(четвртак, 15. авг 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Gimnazijalac

Objavljeni prilog o tome kako leskovački gimnazijalci pripremaju stara jela me je pomalo razočarao. Oduvek sam smatrala (uz dužno poštovanje tradicije i stručnih škola) da su gimnazijalci intelektualna pokretačka strana društva i da je (leskovačka) gimnazija ta koja je iznedrila akademika Zvonka Marića i mnogobrojne doktore nauka, profesore, lekare, inženjere, pravnike. Takođe, izuzetno cenim nagrade i priznanja koje i sa svetskih takmičenja gradu donose učenici stručnih škola, ali pojam gimnazijalac vezujem za nagrade koje sa republičkih takmičenja donose njeni učenici. Pojam čuvanja tradicije, (ili u prevodu kuvanja), nikako ne mogu tretirati kao ''dostignuće'' kao što ne mogu ni zamisliti Branu Mitrović, Tanasija Mladenovića, Slavku Vrbić, Ružicu Timčenko kako su oduševljeni ''entuzijazmom i ljubavlju prema kuvanju'' svojih đaka.