Сточари у Мачви забринути због појаве афричке куге

Појава афричке куге свиња у Србији забринула је мачванске сточаре који су познати по тој производњи. У спровођењу превентивних мера на својим имањима, очекују помоћ државе.

У мачванским оборима је око 250. 000 товољеника, а капацитети су знатно већи. Несигурну производњу у којој су губици чести, према речима сточара, додатно је угрозила појава афричке куге свиња.

"То ће само допринети да се још више смањи производња", сматра Милан Маџаревић, сточар из Штитара.

"Ја сам много забринут, пошто је целе године катастрофална цена свиња, сад ако буде још горе, онда смо пропали начисто", каже Милан Гајић, сточар из Јевремовца.

Превентива је најважнија, кажу ветеринари. За ову болест не постоји вакцина.

"Забрањено је држање свиња на отвореном, јер овде да би се болест проширила, морамо имати у првом тренутку контакт заражених и здравих животиња. Чим су свиње на отвореном, морамо спречити контакт дивљих са домаћим животињама. Обавезне су биосигурносне мере на фармама, независно да ли су то велике фарме или мале, постоје мере којих се одгајивачи морају придржавати. Контролисани улаз и људи и животиња на фарме, дезинфекција превозних средстава, дезинфекција одеће обуће, како радника тако и ветеринара'', наводи Марко Рувидић из Ветеринарске станице у Шапцу.

Свако угиниће свиња на имању, сточари су у обавези да пријаве надлежнима.

"Клиничка слика код афричке куге свиња се карактерише депресијом, анорексијом. Животиње слабије узимају храну, оно што прво власници примећују. Затим, примећују да животиње несигурно ходају, скупљају се у гомили. Оно што је следећи клинички знак да је повишена темепратура која иде и до 42 степена, појављују се крварења, на кожи, најчешће на периферним деловима коже, на ушима, на њушци, на репу и ногама. То је све оно што власници прво могу да примете, самим тим и да контактирају надлежног ветеринара", објашњава Марко Рувидић из Ветеринарске станице у Шапцу.

Поред мера дезинфекције, сточарима се саветују да свиње не хране помијама, већ провереном квалитетном сточном храном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво