Сточари у Мачви забринути због појаве афричке куге

Појава афричке куге свиња у Србији забринула је мачванске сточаре који су познати по тој производњи. У спровођењу превентивних мера на својим имањима, очекују помоћ државе.

У мачванским оборима је око 250. 000 товољеника, а капацитети су знатно већи. Несигурну производњу у којој су губици чести, према речима сточара, додатно је угрозила појава афричке куге свиња.

"То ће само допринети да се још више смањи производња", сматра Милан Маџаревић, сточар из Штитара.

"Ја сам много забринут, пошто је целе године катастрофална цена свиња, сад ако буде још горе, онда смо пропали начисто", каже Милан Гајић, сточар из Јевремовца.

Превентива је најважнија, кажу ветеринари. За ову болест не постоји вакцина.

"Забрањено је држање свиња на отвореном, јер овде да би се болест проширила, морамо имати у првом тренутку контакт заражених и здравих животиња. Чим су свиње на отвореном, морамо спречити контакт дивљих са домаћим животињама. Обавезне су биосигурносне мере на фармама, независно да ли су то велике фарме или мале, постоје мере којих се одгајивачи морају придржавати. Контролисани улаз и људи и животиња на фарме, дезинфекција превозних средстава, дезинфекција одеће обуће, како радника тако и ветеринара'', наводи Марко Рувидић из Ветеринарске станице у Шапцу.

Свако угиниће свиња на имању, сточари су у обавези да пријаве надлежнима.

"Клиничка слика код афричке куге свиња се карактерише депресијом, анорексијом. Животиње слабије узимају храну, оно што прво власници примећују. Затим, примећују да животиње несигурно ходају, скупљају се у гомили. Оно што је следећи клинички знак да је повишена темепратура која иде и до 42 степена, појављују се крварења, на кожи, најчешће на периферним деловима коже, на ушима, на њушци, на репу и ногама. То је све оно што власници прво могу да примете, самим тим и да контактирају надлежног ветеринара", објашњава Марко Рувидић из Ветеринарске станице у Шапцу.

Поред мера дезинфекције, сточарима се саветују да свиње не хране помијама, већ провереном квалитетном сточном храном.

број коментара 0 Пошаљи коментар