Чишћење корита реке Груже

Општина Кнић, град Краљево, ЈПВ "Србијаводе" настављају уређење корита реке Груже, уз финансијску подршку Владе Србије. Планирани су радови на деоници дугој пет километара, од моста на локалном путу Губеревац - Закута узводно до моста на магистралном путу Крагујевац - Краљево.

До сада је у заједничком пројекту две локалне самоуправе, на територији Краљева очишћено 300 метара корита Груже, а у општини Кнић три километара - све до моста у Губеревцу. Проблеми због изливања реке у селима почели су 2014. године, од поплава које су захватиле готово целу земљу, а јунске падавине су само погоршале ситуацију.

Поплава је тада нанела још већу штету пољопривредницима. Небојша Марковић и Милија Паламаревић у Губеревцу имају њиве баш уз реку , Милија чак 20 хектара .

"Ка Краљеву су урађени бедеми ове године и прочишћено цело корито до овог моста овде у Закутама што је 90 посто сачуване површине, а земља није пресејавана, горња страна која није урађена, није брањена од поплава и како је корито непрочишћено то је 100 посто штете", каже Милија Паламаревић из Губеревца.

"Бедеми су доста помогли ,вода се брзо повукла од јунске поплаве него што се раније повлачила када су биле поплаве", наводи Небојша Марковић из Губеревца.

У плану је санирање и уређење корита 11 река и притока Груже, оштећених у јунским поплавама , а истовремено ће се радити на изради пројектно планске документације за даље уређење тока Груже, до бране на акумулационом језеру у Пајсијевићу.

"До краја године ћемо урадити 25 километара водотока другог реда . Нама није значајно уређење реке Груже само због поплава и водотока другог реда, већ што се овде налази најплоднија земља", каже председник општине Кнић Мирослав Николић.

"Гружа се користи за наводњавање, да она буде од значаја за ове мештане и за њихове пољопривредне усеве, а не да им сваке године усеви плаве и наноси штету", наводи Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Радови који се обављају узводно од моста на магистралном путу Крагујевац - Краљево биће завршени за три месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво