Помоћ пољопривредницима у борских селима

Град Бор је ове године издвојио 25 милиона динара из буџета за субвенционисање пољопривреде. Многа домаћинства из удаљенијих села, после много година искористиће помоћ државе за унапређење своје сточарске производње.

Сека и Граде Вануцић су почетком века напустили посао у Бору и вратили се на породично имање у селу Горњане. Саградили су фарму, купили неколико музних крава и започели производњу разних врста сирева. Данас обрађују скоро 30 хектара имања, гаје 12 музних крава и 75 оваца. За нешто више потребно је и нешто више средстава.

"Очекујемо за тих педесетак оваца неких 300 хиљада динара субвенција и 300 хиљада од крава, то дође скоро пола милиона. То планирамо да улажемо у подизање нове стаје и штале за наше краве", каже Граде Вануцић.

"Ми на селу немамо буџетски динар. Све што радимо морамо да одрадимо, да продамо наш неки производ, да би дошли до пара. Самим тим кад ти неко помогне наравно да значи. Значило би и оном ко нема животиње, камо ли нама, зато што све што имаш више треба то више да то радимо вероватно зато и опстајемо толико дуго на тржишту", сматра Сека Вануцић.

У селу Доња Бела Река живи породица Грујић, Баве се сточарством и земљорадњом и од тога школују два студента. Субвенције од града Бора су им добродошле.

"Пуно нам значи, лакше ћемо обрађивати земљиште очекујемо и да повећами и грла. Чиме се све бавите кад је пољопривреда у питању. Сејемо пшеницу, кукуруз, имамо детелине, ено, овас јечам", каже Надица Грујић из села Доња Бела Река, а њен супруг Давор Грујић додаје: "Имамо трактор Беларус 920 и сад смо купилим ову дрљачу за њега, полутешку, мали овај трактор, Фергусон 539, са њим косимо."

За разлику од претходних година када је свега неколико газдинстава конкурисало за средства из пољопривредног фонда, данас тај новац користи око 100 пољопривредника.

"Из дана у дан је све већи број пољопривредних произвођача који се враћају у село и који почињу да се баве пољопривредом јер су схватили да им је држава, град а и сами могу да буду пољопривредни произвођачи који ће живети од свог рада и свог туда, а ми смо ту да им створимо услове да тобуде боље и боље", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Домаћини из борских села кажу да се од пољопривреде може живети. Посла има пун, али је њихово задовољство веће што живе на чистом ваздуху у, како нам рекоше, најлепшим крајевима источне Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара