Помоћ пољопривредницима у борских селима

Град Бор је ове године издвојио 25 милиона динара из буџета за субвенционисање пољопривреде. Многа домаћинства из удаљенијих села, после много година искористиће помоћ државе за унапређење своје сточарске производње.

Сека и Граде Вануцић су почетком века напустили посао у Бору и вратили се на породично имање у селу Горњане. Саградили су фарму, купили неколико музних крава и започели производњу разних врста сирева. Данас обрађују скоро 30 хектара имања, гаје 12 музних крава и 75 оваца. За нешто више потребно је и нешто више средстава.

"Очекујемо за тих педесетак оваца неких 300 хиљада динара субвенција и 300 хиљада од крава, то дође скоро пола милиона. То планирамо да улажемо у подизање нове стаје и штале за наше краве", каже Граде Вануцић.

"Ми на селу немамо буџетски динар. Све што радимо морамо да одрадимо, да продамо наш неки производ, да би дошли до пара. Самим тим кад ти неко помогне наравно да значи. Значило би и оном ко нема животиње, камо ли нама, зато што све што имаш више треба то више да то радимо вероватно зато и опстајемо толико дуго на тржишту", сматра Сека Вануцић.

У селу Доња Бела Река живи породица Грујић, Баве се сточарством и земљорадњом и од тога школују два студента. Субвенције од града Бора су им добродошле.

"Пуно нам значи, лакше ћемо обрађивати земљиште очекујемо и да повећами и грла. Чиме се све бавите кад је пољопривреда у питању. Сејемо пшеницу, кукуруз, имамо детелине, ено, овас јечам", каже Надица Грујић из села Доња Бела Река, а њен супруг Давор Грујић додаје: "Имамо трактор Беларус 920 и сад смо купилим ову дрљачу за њега, полутешку, мали овај трактор, Фергусон 539, са њим косимо."

За разлику од претходних година када је свега неколико газдинстава конкурисало за средства из пољопривредног фонда, данас тај новац користи око 100 пољопривредника.

"Из дана у дан је све већи број пољопривредних произвођача који се враћају у село и који почињу да се баве пољопривредом јер су схватили да им је држава, град а и сами могу да буду пољопривредни произвођачи који ће живети од свог рада и свог туда, а ми смо ту да им створимо услове да тобуде боље и боље", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Домаћини из борских села кажу да се од пољопривреде може живети. Посла има пун, али је њихово задовољство веће што живе на чистом ваздуху у, како нам рекоше, најлепшим крајевима источне Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар