Завршава се насип на Сави код Шапца

Изградња новог насипа на Сави код Шапца на најпроблематичнијој деоници од Дреновца до Чеврнтије се приводи крају. У току су радови на последњих 500 метара.

На месту старог насипа код Чеврнтије ров дубок и до 5 метара, а наталожена земља сада само прилаз за багере и камионе. На изградњи последње деонице обалоутврде уз Саву, свакодневно је двадесетак грађевинских машина.

"Једна машина скида хумус, друга иде у ископ, трећа иде у ископ, разношење земље, набијање земље. Баш је компликован, људи то не схватају, велики су губици земље и велики је то посао", објашњава багериста Марко Макевић.

Почело се од Дреновца прошлог лета и до сада је у више од 4,5 километра новог насипа уграђено преко миллион кубика материјала. Сигурна заштита од Саве гради се по највишим стандардима.

"Овај насип се ради пола од песка од некохерентног материјала, пола од земље кохерентног материјала, ради се у слојевима ми имамо 14 - 15 слојева који су испитани, одређена збијеност постоји у техничким условима", наводи Душко Вујковић, шеф градилишта.

Само у дужни метар једног слоја угради се 15 до 20 кубика материјала. За неопходну земљу откупљења је њива уз реку. За раднике из Дреновца, посао на насипу је висе од градјевинског изазова.

"Лакше је радити и борити се за своје село и лични доходак и радити за село да се обезбедимо сви скупа, нормално је да ћемо бити сигурнији, 100% сигурнији, нормално да ћемо спавати мирно не само ја, него цео Дреновац и Шабац", каже Зоран Јовановић, радник из Дреновца.

Инвестицијом Европске уније, до краја године Дреновац и Чеврнтију спајаће нов насип виши за 1,2 метра и дупло шири. Сигурна заштита од Саве и поплава за око 30.000 хектараа ораница и 150.000 становника шабачког краја.

број коментара 0 Пошаљи коментар