Маријачи, сиртаки, традиционалне игре... пред лозничком публиком

Снага једног народа огледа се и у томе колико чува традицију и обичаје, поручили су учесници 3. Међународног фестивала фолклора у Лозници.

Песма и музика мексичких маријача, али и грчки сиртаки, као и бугарске и румунске трационалне игре, за лозничку публику, свиране су и игране до касно у ноћ. На тај начин, кажу, један мали град у нашој земљи имао је прилику да угости и да се упозна са различитим људима и њиховом културом и обичајима.

"Први пут смо у Србији и не можемо да верујемо са колико пажње и љубави смо дочекани. Људи нам аплаудирају, чак нам се и обраћају на шпанском језику. Осећај је предиван, цео град је у знаку фестивала", каже Хесус из Мексика.

"Драго нам је што смо позвани да видимо вашу лепу земљу и велика нам је част да вам представимо наше традиционалне грчке плесове као што је сиртаки", каже Ана Скетос из Грчке.

Учесници фестивала, кажу, и да су у Подрињу и Лозници, видели оно најлепше од Србије. Пробали су домаћу храну, обишли туристичке локалитете и упознали се историјом нашег народа.

"За нас фолклор је нешто што повезује људе, и због тога овде у Лозиници славимо живот уз обичаје различитих народа, вратићемо вам се опет", каже Цветан Цоћев, из Бугарске.

Трећи Међународни фестивал фолклора организовало је Културно - уметничко друштво "Караџић" са идејом да у Лозницу доведе људе из целог света, који ће потом са собом у свет понети најлепшу причу о граду великана и српске писмености.

"Уз подршку домаћих ансамбала и ансамбала земаља из окружења ми заиста желимо да негујемо и народно стваралаштво и нашу народну традицију", каже Драган Тошић, председник КУД "Караџић".

"Град Лозница је град Вука Караџића и завичај великана и на овој манифестацији показује да је прави чувар традиције и са великом радошћу примамо све драге госте у нади ће одавде понети најбоље могуће утиске", наводи Дејан Сталовић, градски менаџер.

Осим у Лозници, музика и плес из свих крајева света цули су се и играли у Тршићу и Бањи Ковиљачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво