Стиже храна с југа, онлајн и офлајн

У сарадњи са Привредном комором Србије и Смарт колективом, Кока-кола систем покренуо је јединствени програм "Стижемо с југа" којим ће подржати пословање малих произвођача хране на југу земље.

У кухињи "Раданске руже" у Лебану шири се мирис печених паприка. Крај ужарених шпорета су осам сати дневно.

Није лако али ове жене воле свој посао, прижељкују да га имају и више јер им је то једини извор прихода. Тренутно их је девет, а када производња ајвара буде у јеку ангажоваће још тридесетак жена.

Посла има, каже Добрица Јовић, али су и плате солидне, тако да су задовољне. 

Слатка, џемови, специјалитети од паприка и парадајза. У 2015. години када је основана "Ружа" произвели су тону хране. У овој години очекују педесет тона, половина од тога биће органски ајвар који извозе у Аустрију.

"Ако будемо имали добро и стабилно тржиште да повећамо обим производње, можемо да радимо током целе године", истиче Слободанка Павловић, организаторка производње у "Раданској ружи".

И у врањском породичном предузећу "Нанин рецепт с југа" све се ради ручно. Иако постоји тек две године већ се препознаје по квалитету производа.

Шумско воће од којег спремају слатка стиже са Власине. Ту је и програм од поврћа. Ове године испоручиће тржиту 10.000 теглица здраве хране. У радионици је сваког дана пет жена.

Љиљана Стојановић каже да је остала без запослења:

"Имам 53 године, тако да ми овај посао пуно значи."

У "Нанином рецепту с југа", каже Јелена Јанковић, имају сараднице, жене које пеку и љуште паприку у својим домаћинствима. У сезони обично  ангажују 30 до 50 жена.

На југу Србије има више од стотину малих произвођача хране по традиционалној рецептури. У плану је оснивање велике задруге. У томе ће им помоћи Регионална привредна комора у Лесковцу која је заслужна и за брендирање производа. И од пројекта "Стижемо са југа" очекивања су велика.

"Да им помогнемо да ураде добар маркетинг, да им ураде да ту робу могу да откупе и да је продају по великим маркетима управо где се ова роба највише и тражи", објашњава Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Произвођачи зимнице, сушеног воћа, брашна, зачина, чајева. Одабрано је девет предузетника који ће осим преко нове веб-платформе  "Стижемо са југа", своје производе промовисати и продавати у оквиру каравана који ће обићи десет градова у Србији.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво