Мишарске свечаности

На данашњи дан, пре 213. година, Карађорђе и српска војска победили су Турке у Мишарској бици. У селу које негује традицију, и ове године се одржавају Мишарске свечаности, а поред споменика Карађорђу и јунацима одата је почаст славним прецима.

На Мишарском пољу Сујелман Паша Скопљак имао је 40.000 војника, Карађорђе пет пута мање, само три топа и једну хаубицу. Славну победу 1806. српски устаници извојевали су храброшћу и добром стратегијом.

"Једна од најзначајнијих битака Првог Српског устанка, такође једна од најзначајнијих српких победа у историји Србије, такође једна од битака која је пресудно утицала на каснији развој модерне српске државе", каже Дејан Живановић, историчар.

Традиција и историја се не заборавља, а преци поштују поручено је поред споменика Карађорђу и мишарским јунацима 213. година након битке. Венце су положили представници државе, војске, локалне самоуправе и бројних друштава.

"66 године када је овде пред спомеником речено да ће омладина Мишара сваке године традиционално обележавати Бој на Мишару и то се и десило. Ми не прекидамо, ми са истим жаром то радимо и данас као и шездесет пете и шездесет шесте", каже Стеван Симић, председник Задужбинског друштва "Први српски устанак", Мишар. 

Славна битка везала је у селу и старе и младе. На програму вишедневних свечаности од историје до спорта. Десет година Мишар има и аматерско позориште "Вожд". Млади глумци први пут и организатори тетарског фестивала.

"Публику која буде дошла, у Дому културе од 14 до 18 августа на Мишару очекује 8 представа које долазе ис Србије, Македоније, Црне Горе Босне и Херцеговине, три концерта, стендап наступ, бројне трибине, радионице глумачке и нараво програм за најмлађе", каже Душан Симић, организатор театарског фестивала.

Уз историјско наслеђе, у Мишару очекују да се новим програмима њихово славно село учврсти и на позоришној мапи региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво