Скијалишта Србије у обавези да подигну нове шуме на Копаонику

Национални парк Копаоник простире се на око 12.000 хектара, на највишем и најочуванијем делу планине. Ширењем скијашких стаза у туристичком центру, на Копаонику је посечен део шуме. Због тога ће Скијалишта Србије - у наредних 3 до 5 година - засадити 23,5 хектара нових шума.

Министарство за заштиту животне средине и Завод за заштиту природе Србије наложили су ту меру како би се очувао екосистем у срцу Националног парка на Копаонику.

Скијашка стаза Гвоздац, на којој је искрчена шума, дугачка је 1.100 метара. То је око 700 кубика субалпске смрче и ниског растиња, попут сибирске клеке и боровнице.

"Изградњом нових стаза долази до сече стабала, наравно све плански, све одређено решењем од Министарства за заштиту животне средине и Завода за заштиту природе", каже руководилац Ски-центра на Копаонику Дарко Јовановић. "Ми се тога строго придржавамо и имамо добру сарадњу са Националним парком са којим ћемо то и спровести."

"Ми као управљачи националног парка вршимо надзор како би се то урадило квалитетно, пре свега у складу са стручним мишљењем", објашњава Бојан Миловановић, директор Националног парка Копаоник.

Ово је трећа зона заштите у Националном парку Копаоник. Тренутно се на овој планини одређује терен за пошумљавање новог локалитета.

"Овим решењем, компензацијским мерама, желимо да побољшамо природне састојке јеле и смрче у Националном парку Копаоник", каже Јасмина Јовић, помоћница министра за заштиту животне средине.

Нову шуму, предузеће Скијалишта Србије, које има 65 километара алпских и нордијских стаза и 24 жичаре на Копаонику, засадиће до 2024. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво