Ужичка тврђава доступнија туристима

Ужичка средњовековна тврђава одувек је будила знатижељу и дивљење, а последњих година Ужичани су одлучили да је оживе и приближе туристима. После археолошких и конзерваторских радова, на реду је и реконструкција дела тврђаве.

Смештен на стени, са три стране окружен реком, ужички Стари град о чијој историји има непознаница, важио је у средњем веку за тешко освојив.

 

Поуздано се зна да је тврђава постојала у 14. веку а њен најпознатији господар био је Никола Алтомановић, млад и храбар, тада најмоћнији у српском царству,  све док га кнез Лазар и босански бан Твртко уз помоћ угарске војске нису поразили.

После тога историја града је једнако бурна али и познатија, јер постаје занимљив путописцима, истиче Станојка Миливојевић, историчарка у ужичком Народном музеју:

Тако је деценијама град мењао господаре све док га није освојио Мехмед Други Освајач приликом похода на Босну 1463. године, о чему сазнајемо од Хаџи калфе,  из путописа крајем 17. века, и Евлије Челебије који јасно описује тај догађај.

Аустријски путописац, новинар и археолог Феликс Каниц није изоставио опис наше тврђаве.

Управо су аустријске скице и планови послужили за његово оживљавање. Последњих година рађена је конзервација горњег града, сада је на реду и реконструкција куле, цитаделе и казамата,  као и конзервација осталих делова, чиме полако добија обрисе средњовековне тврђаве.

Са Старог града се пружа најлепши поглед на Ужице, али и на пут којим свакодневно пролазе хиљаде туриста. Идеја и намера је да бар неки од њих сврате овде.

За то се спрема и најкраћа веза.

"Ми смо још пре годину дана кренули с идејом, ове године завршили идејно решење и ушли у пројектовање изградње пешачког моста који треба с државног пута да све заинтересоване туристе и посетитеље комотно, преко пешачког моста који ће бити дуг 110 метара, доведе овде на тврђаву и тиме у великој мери створи предуслове за даљу комерцијалну валоризацију не саме тврђаве већ делова око тврђаве", наводи Немања Нешић, помоћник градоначелника Ужица.

Мост ће стизати испод тврђве а сам стари град биће резервисан за културу, старе занате и историју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво