Златиборска апитерапија

Златиборац Сретен Обрадовић вишедеценијско породично искуство и традиционалну производњу меда прилагодио је апитерапији. Коришћење пчелињих производа и удисање ваздуха из кошница је древна метода, спој знања западне и источне медицине.

Вишемилионско, вредно друштво, управо је стигло у зимовник са, ове сезоне, једине паше у Банату. И мада је за њих ово била једна од лошијих година, пчеле су обезбедиле зимницу и за себе и за људе.

"На овим великим рамовима мед не капље, то је њихово, то ми пчелари не дирамо", објашњава Сретен Обрадовић, пчелар са Златибора. "А ово су донеле за нас и овај мед ће се цедити."

Са просечно четири тоне меда годишње из 150 кошница, и уз увек нова сазнања, Сретен је отишао корак даље у традиционалном начину пчеларења. Дванаест кошница за инхалацију прилагодио је древној апитерапији, превентивном лечењу уз примену пчелињих производа:

"Удисањем ваздуха из кошница појачавамо свој имуни систем. Ту је восак који пчеле стварају, прополис, пчелињи лепак… то је лек будућности."

"Ово је веома корисно", каже Ратомир Милић, професор социологије спорта из Београда, "мени барем прија, добро је пре свега за мој кардиоваскуларни систем или, народски, за срце."

Бранимир Јовановић из Београда ту је већ неколико дана: "Сваки дан долазим, удишем, осећам се здравије, чистије."

И мада је са изградњом апи-коморе, како каже, до сада постигао максимум у овој области, Сретен и даље истражује, учи и настоји да новине примени у свом пчелињаку.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво