Баница - бренд Беле Паланке

У Белој Паланци је протеклог викенда одржана 14. гастро-туристичка манифестација, посвећена посебној врсти пите - баници. Ове године забележен је рекордан број и такмичара и гостију: због добре хране и пратећег музичког програма број становника у варошици се ових дана утростручио.

Ни највећи оптимисти нису могли да предвиде да ће од неколико штандова-колико их је било на почетку, љубитељима добре хране своје кулинарско умеће -после 14 година презентовати преко 300 домаћица из Беле Паланке и читавог региона. Почасно место-подразумева се-припада бесквасној пити-баници.

„Права наша баница прави се разумљиво, од брашна,соли, воде и на крају маст-домаћа по могућству и овчијег сира. Све друго су фалсификати", каже Драгица Илић из Бече Паланке.

Осим домаћих, посетиоци су били у прилици да пробају и специјалитете из околних земаља али и егзотичних дестинација.

У пољопривреди и туризму, Белопаланчани виде своју развојну шансу .

„Ја се надам да смо сигурно на туристичкој мапи без обзира што смо у дану викенду када је Нишвил и Гуча,два велика фестивала. И опет ми имамо за та 3 дана преко 30 хиљада људи", каже Милош Лилић, директор ТО Беле Паланке.

"Субвенције за младе људе старости до 40 година су преко 500.000 динара, сасвим добра субвенција за неки почетак- и то је нека идеја. Плус подршка у изради бизнис планова ка министарству пољопривреде", каже Горан Миљковић, председник Општине Бела Паланка.

Белопаланчани се надају да ће ускоро њихова баница и парика „вртка" добити заштићено географско порекло.Тада ће се ови специјалитети продавати у великим трговинским ланцима, што ће произвођачима обезбедити веће тржиште и континуирану зараду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво