Васина торта у гастрономској понуди Параћина

У многим домаћинствима, Васина торта је омиљена посластица. Ова аутентична српска торта настала је у Параћину почетком прошлог века као знак захвалности једне таште зету који је своју жену на порођај одвео у Беч и тако јој спасао живот. Васину торту, као бренд, жели да промовише и туристичка организација Параћина.

Умутити добро пет беланаца у получврсти шам, па постепено додавати једну по једну кашику шећера уз непрестано мућење - овако почиње оригинални рецепт за Васину торту који прати необична прича о томе како је настала.

Господин Васа Чокрљан, угледни Параћинац, оженио се госпојицом Јеленом и био пресрећан када је сазнао да ће ускоро постати отац.

„Лекари у Параћину и Београду рекли су да ће порођај бити тежак и да је можда боље да оду негде даље. Он је одвео своју супругу у Беч и отуда се Јелена вратила још лепша, са лепом и здравом бебом", каже Софија Миковић из Туристичке организације Параћина.

У знак захвалности зету, ташта је осмислила посластицу којом је из тада далеког Беча дочекала своје најмилије и назвала је Васина торта. Од почетка прошлог века када је настала Васина торта, до данас, рецепт се није много променио. Ипак, данашњим домаћицама је лакше, јер уместо жице за мућење имају миксер, а и наранџе могу да се купе у свакој радњи.

Састојци који су почетком прошлог века били тешко доступни домаћицама, али и чињеница да се торта прави два дана, издвајају ову посластицу од других.

"Васину торту није тешко направити, само ако имате добар рецепт и ако волите да правите колаче", каже Радица Јелић, куварица.

Параћинци воле Васину торту зато што, на својеврстан начин, представља њихов град.

"Обично им понудимо велики избор торти, предложимо Васину торту као бренд Параћина и на њима је одлука, али Васину најчешће носе као поклон", каже Зорица Симић, посластичарка.

Туристичка организација града Васину торту већ је уврстила у гастрономску понуду Параћина.

„Ми неуморно радимо на томе да што већи број људи упознамо са историјатом Васине торте, са рецептом и да кажем да је послужимо и да је пробају", каже Аљоша Глигоријевић, дректор Туристичке организације Параћина.

Када неком приликом окусите Васину торту, знајте да је у укус бадема, ораха и наранџе уткана љубав и поштовање таште према зету, што ову посластицу издваја од других.

број коментара 0 Пошаљи коментар