Оснивање нових предузећа шанса за опстанак Куршумлије

Једна од најсиромашнијих општина у Србији, Куршумлија, годинама се суочава са миграцијом становништва. Куршумличани шансу за побољшање економске ситуације и упошљавање становништва виде у отварању малих предузећа. Једно од таквих је и металско предузеће које производи пољопривредне машине. Упошљава 20 радника и готово комплетну производњу пласира на инострано тржиште.

Саша Станишић на посао је чекао више од десет година. У струци није могао да се запосли, па од недавно ради у металској фирми.

"Морао сам да се преквалификујем јер сам угоститељ по струци. Завршио сам конобарску школу", каже Станишић.

Каже да су га у колективу добро прихватили и да му је задовољство што има прилику да учи од старих мајстора.

"Машински парк имамо добар, возни парк имамо добар. Радимо углавном за извоз. Посла има довољно. Има плата је строго на време", објашњава Жарко Вељовић, металостругар.

Предузеће ради чеврт века и запошљава 20 радника. Готово комплетна производња пласира се на инострано тржиште.

"Сваке године имамо од 15 до 20 посто повећање производње. Опремамо се новом опремом. Стигао је нов ласер, најновија технологија. За пар дана почиње да ради и он са најсавременијим ЦНЦ машинама, обрадним центрима, глодалицама, роботом за варење", каже Ненад Дељанин, власник ФПМ "Дељанин".

"Ми, као локална самоуправа, заједно са Националном службом можемо да обезбедјујемо средства одређена за нова радна места, али је сада и добар закон на нивоу државе, закон о улагањима, тако да наши људи, који имају овде неке планове, могу да се јаве за субвенције ако запошљавају нове раднике", сматра Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Сваки трећи становник Куршумлије је без посла, а нето зарада је знатно испод републичког просека.

број коментара 0 Пошаљи коментар