Мурал бразилских уметника у Лукићеву

Уметници из Бразила Жоана Квирогу и Френдон Фоне у Лукићеву код Зрењанина осликали су зид Дома културе. У Месној заједници обезбедили су им материјал потребан за израду мурала и смештај.

Одрастао је у Еспириту Санту у Бразилу, у области где су млади људи сами стварали културне садржаје. Френдон Фоне је своје уметничке креације изражавао муралима.

Да би ту уметност приближио људима, путује по свету и црта мурале искључиво у селима и мањим местима. Са Жоаном Квирогу основао је уметнички дуо "Пендуло", а пут их је довео у Лукићево код Зрењанина.

"Занимљиви су облици и боје које користим, јер су у питању јефтине, основне боје које комбинацијом дају много више", објашњава Фоне. "То је борба за куће, борба за објекте ближе човеку."

Бразилски уметници ће након Србије у Немачкој пронаћи сеоску средину за нови мурал. На овом путу Жоана истражује и друге теме:

"Сада радим истраживање о хлебу. Покушавам да сазнам како нас хлеб спаја и шта може да нам пружи. Боравак и рад на селу је важан за моја даља истраживања."

За петнаест дана колико су радили у Лукићеву, увек је понеко од мештана пратио настајање мурала, а то је и био циљ уметника који су ово осмислили.

"Сматрам да уметност не треба да се нађе само у институцијама за специфичну публику већ треба да буде доступна свима који можда нису упознати са сваременим токовима у уметности", истиче Сунчица Пасуљевић Кандић, стручна сарадница Академије уметности Нови Сад. "Сад имају прилике, мало по мало. Да људи долазе, питају чему овај мурал, шта је мурал? Прича се развеже и људи се упознају чак и у мањим местима да имају додир са савременом праксом."

Једна од порука рада у Лукићеву је да се иза ових врата налази сала намењена садржајима из културе, која не може да се користи. Дом у селу постоји 42 година, ареконструкција је почела пре 11 година, када се срушио плафон, али радови још нису завршени.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво