Вашар старих заната и занимања у Сирогојну

У Музеју „Старо село" у Сирогојну, једином музеју на отвореном код нас , одржан је „Вашар старих заната и занимања" на коме је своје умеће, традиционалну технику израде и употребну вредност занатских производа, представило двадесетак занатлија са подручја Златиборског округа.

У амбијенту златиборског села, међу вајатима, брвнарама и кућама из 19. века посетиоци и мајстори занатлије, самоуки неимари, грнчари, ковачи, плетиље, ткаље, столари, чувари умећа које, упркос времену и годинама, опстаје до данас.

"Почела сам од осме године, а учила ме је мајка. После сам више била самоука", каже Божидарка Кубуровић, плетиља из Криве Реке.

„Од оца сам научио да радим столице и то радим од 72.године. И још ово ја годину, две, три евентуално, и завршава се израда столица старих", каже Коста Старчевић, 82-годишњи столар из Равни.

„Занат сам научио од деде и оца, уствари ја сам четврта генерација ковача. Бавим се клепањем секира, раоника за пољопривреду, ово што треба људима", објашњава Радован Владисављевић, ковач из Криве Реке.

Представљање традиционалних занатских вештина и српског нематеријалног културног наслеђа, део су активности Музеја који годишње посети више од педесет хиљада туриста.

„Ја обожавам Србију. Сваке године идем овде да играмо и Сирогојно је, како да вам кажем, то је супер, супер", каже Корин Баратон из Француске.

"Уче песму, уче игру и једноставно спознају Србију онаква каква јесте, а Сирогојно сигурно може и уме да покаже", објашњава Владимир Танасијевић, предавач за српску нематеријалну културу.

„Оно што је циљ једне овакве манифестације, то је очување пре свега нематеријалне културне баштине. Овај Музеј, пре скоро 30 година, схватио је значај очувања заната који су карактеристични за ове просторе", каже Светлана Ћалдовић, директорка Музеја „Старо село".

За готово деценију трајања манифестације која кроз комуникацију са посетиоцима, чува, развија и вреднује старе занате и занимања, представило се више од 200 занатлија из ужичког и златиборског краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво