Тршић место за упознавање са српским језиком и културом

Отварањем Образовно-културног центра "Вук Караџић" у Тршић су почели да пристижу слависти из целог света, али и ученици из школа широм Србије који и током распуста проучавају спрски језик и културу.

Од почетка године Тршић је посетило 50 хиљада људи. Реч је углавном о туристима који овде долазе на једнодевни излет или викенд, као и о ђачким екскурзијама.

Поред тога, Тршић је у последње две године откако је отворен Образовно-културни центар, за који кажу да је у области друштвених наука подједнако важан као и Петница у природним, постао и и место у којем се изучава и негује наше културно наслеђе.

С тим у вези овде тренутно борави око 50 ученика средњих школа из наше земље, али и Републике Српске који у оквиру школе националних наука похађају курсеве српског језика и културе, али и фолклористке.

Оно што је посебно занимљиво јесте да су у сталном контакту са локланим становништвом које овде још увек чува традицију и негује обичаје.

"Морам рећи да смо имали заиста учеснике без претеривања из целог света кроз те ликовне колоније, кроз скупове слависта, кроз лекторске радионице, тако да смо имали сигурно преко три хиљаде гостију што из земље, али и не мање и из иностранства", каже Александра Пурић, директор Образовно - културног центра "Вук Караџић".

"Наша жеља је била да ово буде место где ће неке ваннаставне активности моћи да се одвијају, а наша жеља града је да наше богато културно наслађе ставимо у функцију локалног економског развоја и надамо се да смо у ове две године у томе и успели", наводи Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

Тршић је такође и незаобилазно место свих гостију који долазе у наш крај, те ће се тако већ овог викенда са српским језиком и културом упознати и млади људи из Мексика, Бугарске и Румуније који ће учествовати на Међународном фестивалу фолклора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара