Вршачким виноградима не смета врућина

Високе температуре претходних дана нису наштетеиле грожђу на највећем виногорју у земљи, смештеном на више од две хиљаде хектара подно вршачког брега. Засади су у добром стању, а иако је претило да ће након кишног пролећног периода, берба бити померена за септембар, то се неће десити, па се вршачки виноградари полако припремају за бербу.

Тропски талас можда је направио проблеме ратарима, али не и грожђу. Сунчани дани у комбинацији са ветром допринели су бржем сазревању и подизању нивоа шећера у бобици, па ће грожђе бити слађе, а вино квалитетније.

Знатно више проблема виноградарима напавио је кишни период током касног пролећа и почетком лета, због којег су веровали да ће овогодишња берба старовати касније. Ипак, захваљујући управо сунчаним данима у јулу и почетком августа, берба неће каснити

"Ништа ово није екстремна година имаћемо негде у просеку и сам почетак , датум почетка бербе , у зависности од сората а и сам квантитет и квалитет бербе- све је то на нивоу вишегодишњег просека", каже виноградар Иван Милановић.

Тренутно се у највећем виногорју у земљи припремају за бербу, која ће по прогнозама почети за десетак дана, раним сортама, а потрајаће све до краја октобра. Проблем радне снаге за мале виноградаре и даље стоји док су ове године у фирми вршачки виногради донкле успели да се снадју за довољна број радника

"За бербу смо договорили око 100-120 људи и стандардно имамо на смештају наше групе које су ту, радимо са два комбајна који су спремни, ремонтовани, тако да ако иоле буде пристојна јесен очекујем да ћемо, увек буде проблема и муке, али мислим да ћемо бербу успешно завршити", наводи Петра Миланови Крајован, извршни директор фирме Врсацки виногради.

Очекује се да ће берба мускат отонела почети између 20. и 25.августа, а онда ће се до краја октобра брати траминац, совињон бургундац и друге касне сорте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара