На врућинама важно правилно чување намирница на пијаци

Намирнице животињског порекла на високим температура брзо се кваре, посебно када се не чувају правилно. Додатни опрез се саветује код куповине тих производа на пијацама.

И лети и зими, већ годинама Радмила Васић из Вукошића чува и продаје намирнице у градској Тржници. Има дванаест крава, и од млека прави сир и кајмак.

"Водимо стварно рачуна. Чим се краве помузу, стави се у фрижидер, и сиримо. Све је свеже'', каже Радимила Васић из Вукошића.

Обавеза продаваца на пијацама је да лако кварљиве намирнице чувају у расхладним витрнима. За куповину таквих производа у летњим месецима, неки купци ипак бирају друга места.

Инспекција лети чешће контролиште исправност намирница. Осим продаваца, за правилно чување меса, млека и јаја одговорни су и надлежени у Јавног комуланог предузећа ''Стари град''.

"Ми као неко ко управља пијацом, дужни смо да испоштујемо одређене законске регулативе- Млеко ветеринарско санитарним условима, треба да се продаје на температури највише до десет степени спољашњој. Ми се трудимо, јер и ми можемо да будемо санкционисани од стране одређених инспекција, пре свега ветеринарске', наводи Синиша Ђаковац из ЈКП "Стари Град".

На високим температурама знатно брже се квари и воће и поврће. Стручњаци саветују куповину код проверених продаваца.

"Има произвођача који сами врше контролу својих производа, то је под број један, а под број два, ти производи морају бити правилно чувани. Када купујете, онда видите и сами како је тај производ изложен, посебно када је реч о лако кварљивим намирницама'', каже Снежана Панић из шабачког Завода за јавно здравље.

Лети није лако сачувати произовде, али ни провести цео дан поред пијачне тезге. Радно време шабачких пијаца није промењено. Због врућине највише се тргује јутарњим сатима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво