Нико неће да учи за винара

После 11 година од формирања првог одељења винар виноградар у средњој школи "Свети Трифун" овај смер је укинут, јер не постоји интересовање ученика за упис. Школа је, због будућих винара и виноградара, подигла седам хектара под чокотима винове лозе, опремила подрум за прераду вина и лабораторију. У срцу винородне Жупе ово је једно од најперспективнијих занимања.

Само се пет ученика пријавило за упис у прву годину смер винар виноградар. Милан и Драган Ћосић који су завршили ову школу су на завршној години Пољопривредног факултета.

"По мени тај смер би требао да живи овде али све је мање људи заинтересовано", каже Милан Ћосић из Виткова.

"Имамо добру увертиру да кажем за Пољопривредни факулет. Требало би да се позабаве да тај смер опстане", сматра Драган Ћосић из Виткова.

У средњој школи "Свети Трифун" у Александровцу тврде да је ово најперспективније занимање у жупском крају где има 70 винарија и две хиљаде хектара под чокотима винове лозе. Ученика ипак нема.

"Школа је урадила много добру кампању, чак смо обишли родитеље, били смо на родитељсксим састанцима, причали са њима показивали наше филмове, доводили децу у школу, показали подруме", наводи Бранко Рајичић, директор средње школе "Свети Трифун" у Александровцу.

"Перспектива ове земље мора бити пољопривреда. Знам да су занимања типа електротехнике, машинства атрактивна, али подручје пољопривредне производње и прераде хране је ове године у целој Србији подбацила са уписом. То је питање за неку вишу инстанцу", каже Дејан Михајловић, професор винарства.

"Мислим да би требало да се ради на томе да се деца заинтересују, да деца заврше ту школу и да остану на имању да се баве винарењем", каже Мића Минић, винар из Тржца.

Од 250 ученика који су завршили овај смер трећина је уписала а многи и завршили Пољопривредни факултет. Занимање винар виноградар, многи кажу, очигледно је важан образовни профил за даљи развој александревачке Жупе.

број коментара 0 Пошаљи коментар