Врућине: Лекари саветују опрез

Током јучерашњег и данашњег дана повећан је број позива службама Хитне помоћи. Лекари саветују одговорно понашање и редовно освежавање.

Грађани Пожаревца уживају у почетку правог лета. Тврде да знају како да се носе са врелим данима.

„Ако се устане ујутру раније да се одради нешту. У подне кад је најгоре, мало одморимо. И опет увече да се захлади, да почнемо нешто да радимо. Пијемо воду, једемо воће, све што има доста воде да не дехидрирамо. Склањамо се са сунца ако не идемо на базен. Није страшно. Било је горих дана. Освежење је ту, кафићи су ту. Хладна вода, сладолед", кажу Пожаревљани.

Подаци хитне помоћи показују да се грађани ипак не придржавају онога што знају, јер су у јулу примили сто позива више него у мају ове године.

"Младе особе често не доручкују, слабо уносе течност и млађи и старији. Старији понекад прескоче јутарњу терапију. Све то има утицај", каже Гордана Канђалос, начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Пожаревац.

Дерматолози сматрају да су адолесценти посебно угрожени, а деца до две године не треба да буду на сунцу, чак ни на базену или мору.

"Јер је кожа до две године живота у потпуности другачија од коже одраслих. Она има врло мале одбрамбене механизме", каже Марина Ђорђевић, специјалиста дерматовенерологије.

Најбоља заштита за кожу је ношење наочара са у-ве филтерима, шешира са широким ободима, дугих рукава и ногавица, уз редовно наношење крема за сунчање.

број коментара 0 Пошаљи коментар