Изградња канализације у Извору код Пирота

У пиротском селу Извор у току су радови на увођењу канализационе и замени водоводне мреже. Иако овај пројекат подразумева и финасијско учешће мештана у износу од 120.000 динара по домаћинству, задовољни су, кажу, што ће у 21. веку имати нормалне услове за живот.

Неколико стотина метара канализационе мреже у селу Извор надомак Пирота, већ је урађено,а прикључци су стигли до првих кућа. Тако ће септичке јаме и сви проблеми везани за њихово одржавање, ускоро постати прошлост.

"Са септичким јамама смо имали доста проблема. Напуне се, треба да се празне, нема где да се направи следећа јама, да би била преливна. Мучи се народ, једно, друго, ово је спас за нас, само је требало да буде мало раније", каже Миодраг Најдановић из Извора.

Град Пирот, укључујући и села, 99,9% је покривен канализационом мрежом. Извор је шесто велико село које ће ускоро решити овај проблем.

"До сада је урађено око 600 метара канализационе мреже, од укупно пет хиљада метара, колико је предвиђено пројектом. Вредност овог пројекта је негде око осамдесет милиона динара. Предходно смо урадили постројење за пречишћавање отпадних вода, да не би загађивали реку Нишаву", каже Зоран Николић, директор ЈП "Водовод и канализација", Пирот.

"Имамо значајна улагања, преко шездесет милиона динара за подстицај и улагање у пољопривреду. Поред тога, правимо вишегодишње планове да сваке године имамо значајна улагања у инфраструктуру", објашњава Владан Васић, градоначелник Пирота.

"Претпостављам да ће Извор постати једно од атрактивнијих места, бољих места за живљење. Пошто већ имамо известан број људи који долазе овамо, купују напуштена имања, купују старе куће", објашњава Љубиша Ћирић, председник савета МЗ Извор.

У пиротском водоводу истичу да су за увођење канализационе мреже заинтересовани и мештани удаљенијих насеља, а досадашња искуства су показала да иницијатива и добра сарадња дају резултате у виду унапређења квалитета живота у селима.

број коментара 0 Пошаљи коментар