Врњачка Бања: Таксисти превозе пацијенте на лечење

Пацијенти из Врњачке Бање и околине који примају хемиотерапију у Општој болници Студеница, од сада ће моћи бесплатно да путују до Краљева и назад. Врњачка такси фирма изашла је у сусрет молби Женског цетра Милица, који окупља пацијенте оболеле од карцинома, да им олакша борбу са тешком болешћу.

Врњчанин Ненад Јовановић, више од четири године бори се са карциномом. Једном недељно из Врњачке Бање путује у Краљево да прими хемиотерапију. До сада, аутобусом или линијским таксијем.

"Линијски такси, као линијски такси, мораш да чекаш да се напуни па да крене, неће само мене да вози нормално. По сат времена се некад чека по врућини, гужви, Примиш хемиотерапију, мучнина. Ово пуно значи"; каже Ненад Јовановић.

Сави Ђурић из села Врба, која је већ други пут оперисала карцином. Сам гест и више значи од тога што више неће морати да размишља о превозу.

"Кад знаш да неко ипак мисли за излечење таквих болесника то је много добро. Психичка подршка је најбитнија у овим ситуацијама", каже Сава Ђурић, из Врбе код Краљева.

То добро знају у Женском центри Милица из Врњачке Бање. Са такси фирмом која им је и раније помагала, договрили су се да пацијенте из Врњачке Бање и околине, сваке среде превезу до краљевачке болнице и назад.

"Учествовали смо у неким акцијама и ово је био неки договор између нас две. Она је то преложила, ја сам наравно пристала зато што, ето, желимо да помогнемо људима који су у тим тешким ситуацијама", каже Наташа Спасић, власница такси фирме из Врњачке Бање.

"Ја се надам да ћемо послати поруку, не само у Општини Врмњачка Бања, већ шире, да се људи организују јер тај један одлазак и враћање није толико оптерећујуће за неког, а пацијентима пуно значи. Нарочито по овој врућини", сматра Весна Бонџић, Женски центар Милица из Врњачке Бање.

Значиће и члановима породица оболелих, јер се терапије обично примају ујутру када морају да раде. Врњачко удружење већ је помагало краљевачкој онкологији. До сада, донацијом јастука и постељине.

"Они су заиста неко ко се увек одазове и увек и да идеју, а и што је јако битно, не заврши се само на идеји него се спроведе у дело. Оно што ће бити на нама да ти пацијенти у време када они долазе пола десет, десет, буду заједно примељени, и заједно збринути и у оквирно време завршени сви", каже Данијела Окошановић, главна сестра Дневне болнице и Одељења онкологије Опште болнице Студеница.
Овом акцијом чланови Женског центра Милица испунили су један циљ. Пацијентима који иду на зрачне терапије потребан је превоз до 80 км удаљеног Крагујевца. То ће им бити теже да обезбеде, али, кажу, неће одустати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво