Врњачка Бања: Таксисти превозе пацијенте на лечење

Пацијенти из Врњачке Бање и околине који примају хемиотерапију у Општој болници Студеница, од сада ће моћи бесплатно да путују до Краљева и назад. Врњачка такси фирма изашла је у сусрет молби Женског цетра Милица, који окупља пацијенте оболеле од карцинома, да им олакша борбу са тешком болешћу.

Врњчанин Ненад Јовановић, више од четири године бори се са карциномом. Једном недељно из Врњачке Бање путује у Краљево да прими хемиотерапију. До сада, аутобусом или линијским таксијем.

"Линијски такси, као линијски такси, мораш да чекаш да се напуни па да крене, неће само мене да вози нормално. По сат времена се некад чека по врућини, гужви, Примиш хемиотерапију, мучнина. Ово пуно значи"; каже Ненад Јовановић.

Сави Ђурић из села Врба, која је већ други пут оперисала карцином. Сам гест и више значи од тога што више неће морати да размишља о превозу.

"Кад знаш да неко ипак мисли за излечење таквих болесника то је много добро. Психичка подршка је најбитнија у овим ситуацијама", каже Сава Ђурић, из Врбе код Краљева.

То добро знају у Женском центри Милица из Врњачке Бање. Са такси фирмом која им је и раније помагала, договрили су се да пацијенте из Врњачке Бање и околине, сваке среде превезу до краљевачке болнице и назад.

"Учествовали смо у неким акцијама и ово је био неки договор између нас две. Она је то преложила, ја сам наравно пристала зато што, ето, желимо да помогнемо људима који су у тим тешким ситуацијама", каже Наташа Спасић, власница такси фирме из Врњачке Бање.

"Ја се надам да ћемо послати поруку, не само у Општини Врмњачка Бања, већ шире, да се људи организују јер тај један одлазак и враћање није толико оптерећујуће за неког, а пацијентима пуно значи. Нарочито по овој врућини", сматра Весна Бонџић, Женски центар Милица из Врњачке Бање.

Значиће и члановима породица оболелих, јер се терапије обично примају ујутру када морају да раде. Врњачко удружење већ је помагало краљевачкој онкологији. До сада, донацијом јастука и постељине.

"Они су заиста неко ко се увек одазове и увек и да идеју, а и што је јако битно, не заврши се само на идеји него се спроведе у дело. Оно што ће бити на нама да ти пацијенти у време када они долазе пола десет, десет, буду заједно примељени, и заједно збринути и у оквирно време завршени сви", каже Данијела Окошановић, главна сестра Дневне болнице и Одељења онкологије Опште болнице Студеница.
Овом акцијом чланови Женског центра Милица испунили су један циљ. Пацијентима који иду на зрачне терапије потребан је превоз до 80 км удаљеног Крагујевца. То ће им бити теже да обезбеде, али, кажу, неће одустати.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. авг 2019, 23:26) - Milica [нерегистровани]

Sve pohvale najbolji taxi

Za ovaj taxi nemam reci ja mislim da u celoj Srbiji nema boljeg taxija i boljih ljudi od vozaca...Podelicu moje iskustvo sa vama...U februaru mesecu prosle godine bila je akcija besplatna voznja porodilje za kv ..tog 27.02.sneg do kolena...Kolaps u saobracaju i muz je pozvao taxi naravno ne znajuci za tu akciju besplatne voznje kada je rekao da je hitno jer idem na porodjaj po najvecom sneznoj oluji taxi je dosao do kuce u najkracem roku...vozac ljubazan...voznja do kv besplatnama nemam reci...Nije to do para to je do gesta...Sve pohvale

(четвртак, 08. авг 2019, 23:26) - Nina Milovanović [нерегистровани]

Pomoć, txtaxi, Vrnjačka banja

Mogu samo da pohvalim ovakav gest od udruženja txtaxija iz Vrnjačke banje. I drugi bi mogli da se ugledaju. Svaka čast.