Наводњавање јефтиније од суше

Високе температуре и сушни периоди не праве проблема пољопривредницима који заливају своје њиве. Међу њима је и породица Туфегџић из Штитара код Шапца. Највећи узгајивачи поврћа у Мачви су рачуницом система за наводњавање кап по кап увећали приносе, а добру праксу примењују и на кукурузу и соји.

На 27 хектара ораница Туфегџићи су поставили преко 300 километара траке за наводњавање. Први пут у Мачви купус се у Штитару залива кап по кап. Не гледају у небо, за род домаћини не брину, очекују до 100 тона по хектару.

"Дневно са овим мотором можете да наводњавате до 5 хектара, да ангажујете једног човека, три четири сата највише дневно и да ћете потрошити тридесетак литара бензина или нафте", каже Душан Туфегџић из Штитара.

Улагање у друге системе је скупље, утрошак горива знатно већи, знатно више и људи на њиви.

"Лакше је 90 одсто и квалитетније можда још више од тога, што не долази вода у додир са биљкама, што пушташ прехрану кроз системе, могу да се произведу већи приноси и може ко је много вредан, ил мало бар два усева да произведе", наводи Момчило Туфегџић из Штитара.

Са хектара ове године имају зато 80 тона кромпира, и лубеница је добро родила. Уз труд кажу воде се и рачуницом. Због исплативости су први пре две године траке за наливање ставили и у засаде кукуруза и соје.

"Улагања по хектару кукуруза су 26.000 динара по хектару у систем наводњавања кап по кап. Од чега имате 60 одсто повраћаја субвенција од државе на латерале односно на систем за накапајућу траку и општини Шабац пошто радимо пројјекат за наводњавање ратарских култура кренули смо ове године, имате 100 евра по хектару субвенција општине, тако да практично вас не кошта ништа, ни једног динара", каже Душан Туфегџић из Штитара.

Пољопривредна математика Туфегџија каже да се уз њихов начин наводњавања, кукуруз увек исплати а принос сигуран од 13 до 15 тона. Добру праксу примениле су и комшије. Поред њихових 8 хектара, траке у кукурузним пољима су ове године на више од 100 хектара у шабачком крају.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар