Пирот: Како се чувају и штите камени споменици

У музеју Понишавља у Пироту у току је летња школа конзервације камена. У раду школе учествују архитекте и студенти из Србије, Бугарске, Египта и Ирана. Организатор је фондација "Архитекта Александар Радовић".

Надгробни споменик из Отоманског периода већ деценијама се чува у музеју Понишавља. Први пут је, захваљујући Мехдију Пирајатију, архитекти и конзерватору из Ирана, прочитан и преведен запис.

"Знам да читам арапски језик и то ми помаже да протумачим натписе на споменицима из некадашњег Отоманског царства. Ово је пример класичног текста. Ја сам експерт за иранско културно наслеђе и овде сам дошао да разменим знање са колегама", каже Мехди Пирајати, архитекта из Ирана.

Зуб времена уништио је многе камене споменике. Њихови остаци данас су изазов за младе конзерваторе.

"С обзиром да сам врло заитересована за конзервацију и рестаурацију у архитектури ово искуство је врло значајно. Радимо различите ствари које су битне за наслеђе", наводи архитекта Милица Сурла.

"У Србији учим о различитим стиловима у архитектури и култури. Највише ме интересује конзервација у архитектури, посебно древни споменици. О томе учимо веома детаљно", наводи Шурук Фарахат, архитекта из Египта.

Камени предмети у музеју Понишавља складиште се већ деценијама. Богата збирка, осим најважнијих античких споменика, до сада није обрађена. После ове радионице сваки предмет добиће својеврсну личну карту.

"Правимо документацију, фотографије, техничке цртеже, преписујемо натписе који се налазе на тим споменицима уколико их има. Све то ће остати трајно у музеју и у нашој збирциза истраживаче који буду желели да се баве овом облашћу у будућности", наводи Елена Васић, управитељ фондације "Архитекта Александар Радовић".

Захваљујући конзерваторској радионици споменик из турског периода и један римски стуб поново ће заблистати старим сјајем.

број коментара 0 Пошаљи коментар