Процењује се штета од невремена у Блацу

Снажно невреме које је претходног викенда погодило Топлички округ, највише штете направило је блачкој општини где су оштећени многи објекти и страдала скоро читава летина, због чега је уведена ванредна ситуација.

Последице невремена, које не памте многе генерације у Блацу, полако се санирају. Екипе ЈКП И ЕД још увек уклањају поломљена стабла и оборене водове и бандере. Највише штете било је на згради Дома Здравља, са које је олуја однела кров, а вода продрла у објекат, што је захтевало хитну санацију.

"Залагањем скоро свих запослених успели смо да отклонимо последице невремена и предузели мере да заштитимо објекат и кренули у реализацију. Стручне комисије из локалне комисије су нас обилазиле и кренуле у писање и прављење спецификације радова који треба да се изведу на згради Дома здравља", каже, Радољуб Дуњић, директор Дома Здравља у Блацу.

Слободан Богићевић из Сувог Дола, код Блаца, један је од становника ове општине коме је невреме причинило највећу штету на објекту. Кућу, коју је тешком муком градио својим рукама, а у коју је требало ускоро да се усели, мораће да поправља.

"Највише ми изашла општина у сусрет, били су у суботу одмах на лицу места и председник општине и обећано ми је за санацију крова и цреп", наводи Слободан Богићевић из села Суво До код Блаца.

"Штета је огромна. Што се тиче грађевинских објеката, око хиљаду објеката је претрпело веће или мање штете. Штета у пољопривреди је исто велика, око 70 одсто рода је скоро уништено, 14 хиљада стабала шљиве је уништено, 1.500 стабала јабуке уништено, око 2000 стабала вишања", каже Милан Ћурчић, председник општине Блаце.

Општина Блаце из буџетских резерви издвојила је средства за помоћ угроженима, од којих је купљено 7,5 хиљада црепова и дрвена грађа за санацију кровова објеката, али то није довољно, па су се за помоћ обратили и Влади Републике Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 10. авг 2019, 21:50) - Radoljub [нерегистровани]

Steta na vocu

Samo bih pitao da li ce neko doci da proceni stetu na vocu u Suvom dolu .Hvala unapred