Зрењанинац прозиводи шљаку за тениске терене

Због повећаног интересовања за градњу тениских терена, појавили су се и стручни радници који праве квалитетну тениску шљаку. Милорад Петровић из Зрењанина је за десет година рада припремио шљаку за 20 терена, а одржава их педесетак.

„Где нема машине, потребан је озбиљан физички напор да би се вратила на место померена пластика која означава линије тениског терена", каже Милорад Петровић из Зрењанина. Један је од малобројних у Србији који се бави млевењем и припремом тениске шљаке. Наводи, да иако тако не изгледа, на оваквом објекту један радник има посла целе сезоне. И градња терена захтева два до три месеца радова.

"Ово можемо рећи да је један од већих терена, пошто је 18 метара ширине, 37 дужине. Отприлике треба укупно 50 тона шљаке. Отприлике 25 тона треба од нула до осам гранулације и 25 тона од нула до два", објашњава Петровић.

У селу Елемир су тениски терен изградили прошле године, а тек тада су схватили да морају скоро сваког дана по њему да бацају нову тениску шљаку.

„Шљаку купујемо наравно. Потребно је око тона и по до две тоне шљаке годишње да би се терен држао на завидном нивоу. Наравно, потребно је радити сваког пролећа, пролећно одржавање да би тај терен био спреман за сезону", објашњава Марко Ковачевић, из Спортског друштва "Нафтагас" из Елемира.

Цена изградње терена од бетона и од тениске шљаке је слична, с тим што су ови други безбеднији за кориснике.

"Бетонски терени су за професионалце. Ту су повреде, напорно је играти на бетонском терену. Уосталом на тврдој подлози, видите, мало-мало па се повреде и ти врхунски играчи", каже Милорад Петровић, произвођач тениске шљаке.


У последњих пет година, само на територији Зрењанина, изграђено је 20 нових тениских терена. Тениска шљака се код нас прави млевењем искљуциво грађевинских црепова и кошта 50 евра по тони, а по квалитету парира италијанској која је три пута скупља.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар