"Последња ЈУ генерација" у Кикинди

Међународни симпозијум скулптуре "Терра" постоји близу четири деценије, а дела настала током првих година рада, када се у Кикинди окупљала уметничка авангарда вајара, представљена је изложбом "Последња Ју деценија".

У Кикинди, својеврсно путовање у прошлост кроз скулптуру. Дела настала у теракоти 80-тих година 20. века, током прве деценије рада Међународног симпозијума "Терра" представљена су на посебној изложби. Реч је о значајној вајарској продукцији у духу тада снажног покрета уметничког постмодернизма када су се наши уметници представљали широм Европе.

Преглед стваралаштва из те деценије представљен је делима која се налазе у фонду и нису доступна јавности.

"Окупља уметнике који су постигли нека антологијске вредности, али истовремено су били свесни да на "Терри" морају да учествују млађи уметници који су актуелни, који прате актуелности у уметничким збивањима код нас и у свету. Тако да имамо преглед те деценије овде и преглед је начињен од дела која се налазе у фонду музеја, дакле нису из поставке", објашњава Сава Степанов, уметнички критичар.

Изложба скулптура "Последња ЈУ деценија" у малом салону галерије "Терра" окупила је радове уметника из свих некадашњих република СФРЈ. Вајар Павле Пејовић 25 година долази у Кикинду, некада као аутор, а данас доводи своје студенте.

"Инспиративан кутак и ово је права срећа да тако нешто постоји јер овде се вајар осећа збиља и уваженим и поносним. И ово је стварно што се дешава на "Терри", а и сама "Терра" је на понос вајарства и уметности уопште", каже Павле Пејовић, академски вајар из Црне Горе.

И док су на изложби представљена дела која се ретко могу видети, велики број скулптура насталих у "Терри" краси јавне површине у Кикинди, по чему варош на северу Баната представља највећу "галерију на отвореном" у Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар