Повређени пас чека власника

Повређени пас мешанац, кога су недавно пронашле девојке у Банатском Новом Селу изазвао је бројне реакције на друштвеним мрежама. Због сломљене кичме, неопходна му је хитна хируршка интервенција. Потребно је и удомљење, како би се што пре опоравио после захвата.

Милана и њена другарица су пре неколико дана пронашле тешко повређеног пса. Позвале су Зоохигијену из Панчева и једногодишњи мешанац је сада збринут код ветеринара.

 

„Пас је био малтене полумртав. Дали смо му храну и воду, он је кренуо за нама, па смо схватили да су му одузете задње ноге", прича Милана Лукаић.

Псу је вероватно сломљена кичма и потребан му је преглед ортопеда и операција, што није могуће урадити у Панчеву.

"Пас једе, расположен је, само је евидентно у боловима, зато му дајемо аналгетике. Има повреду на предњој шапи, коју смо збринули", објашњава Каменко Маринковић,ветеринар.

Ако операција не успе, решење су колица за задње ноге. У сваком случају, псу је портебан неко да га преузме пре и после интервенције.

 

„На сву срећу, јавио се донатор који је вољан да покрије трошкове те комплексне орперације у Београду, где има специјализованих ортопеда", додаје Милана Лукаић.

„Волонтери које ми имамо су запослени и не могу да му посвете пуну пажњу, овде треба неко ко може да га прими и посвети му сву пажњу, или да се скупи новац и нађе неки пансион", каже Зора Коларски, Удружење љубитеља животиња „Еколибријум".

Овог пса је вероватно власник избацио, а против тога и против тровања животиња луталица протестовали су грађани Панчева. Кажу да инспекцијеске службе нису довољнио ефикасне.

„Имамо Закон који налаже да свака животиња треба да буде чипована и вакцинисана, а само 25-30% власника је то урадило. Постоји прописана казна која се не примењује, људи пролазе с неким опоменама", сматра Жељко Стојчић, учесник протеста

Удружења упозоравају да је све више избачених животиња на улици и да не стижу да интервенишу. У Панчеву је у последњих месец и по дана отровано више од 70 паса и мачака, а тај отров може бити опасан и за људе.број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 06. авг 2019, 12:11) - anonymous Lala [нерегистровани]

Žalosno do neba

Zar smo dotle došli intervencija samo ako je otrov i za ljude opasan, kad bi se mene pitalo smenio bih sve koji ne rade svoj posao da se ovo više ne dešava.