Обука планинских водича на Јадовнику

На планини Јадовник стасала је још једна генерација планинарских водича Србије. У Националном центру за водиче на Сопотници, недалеко од Пријепоља, 37 планинара завршило је летњу обуку.

Спуштање низ стену великог водопада на Сопотници део je завршног испита за планинарске водиче. Потребно је много теоријског знања, познавања алпинистичке технике и храбрости.

"Све је врло битно за организовање и припрему свих оних наших планинара који желе да шетају са нама, припрему групе. На првом месту, искључиво смо се базирали на безбедности", каже Димчо Гулевски, полазник обуке из Новог Сада.

"Планинарски водич је неко ко људима диже свест о планинарењу, о природи, о еколошкој теми уопште, о тренингу, здравом начину живота", објашњава Ивана Иванчевић, полазник обуке из Старе Пазове.

"Без тимског рада не постоји могућност да се безбедно оде у планину јер да би отишли у планину потребно је најмање двоје људи да оду а самимим тим рад је неопходан да би упешно реализовали одређену акцију за коју смо се припремали", каже Јовица Радовић, полазник обуке из Љубовије.

Планинари су на обуци научили да читају топографску карту, одреде азимут, укажу прву помоћ повређеном, вежу алпинистичке чворове, одреде стране света, препознају облаке који доносе невреме.

"Ово је 22. класа од 2007. године када је служба основана. Школују се по новом моделу, у складу са Законом о спорту Републике Србије и стандардима Међународне алпинистичке федерације", каже Зоран Контић, начелник Службе водича.

"Наши спортски водичи утичу на то да се спортско рекреативне активности Планинарског савеза Србије одвијају безбедно и успешно. Они су ти који наше чланове, преко 17.000 чланова Планинарског савеза Србије, безбедно воде до планинских врхова и назад кући", објашњава Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије.

На Сопотници је почело опремање стене за виа ферату чиме ће се комплетирати Национални планински центар у Србији, где је кроз више од две деценије обуку завршило преко 700 планинарских водича."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво