Такмичење у печењу прасића у Селевцу

На 2. "Селевачкој прасијади" више од 60 екипа из разних крајева Србије такмичило се у печењу прасића. Посетиоци овог села код Смедеревске Паланке уживали су у разноврсном програму, а за фармере је то била прилика да размене искуства.

Србија увози 30.000 тона свињског меса. Наши сточари тврде да то угрожава њихову производњу, иако је увозно месо лошијег квалитета од домаћег, и да је због тога потребна строжа контрола.

"Када се појави на тржишту велика количина меса, онда велика је понуда", каже Мишко Костић. "А ми можда имамо квалитетније месо од оног што се увози. Они увозе неконтролисано, све и свашта."

"Па нама не, јер ми нисмо велики произвођачи, али ми наше што произведемо, сами у нашој печењари продамо, тако да нама ништа то не смета", истиче Милан Бајчић.

Сајам здраве хране, домаће радиности, смотра фолклора и такмичење у печењу прасића, само су део програма "Прасијаде" у Селевцу. Такмичари су показали велико умеће у печењу прасића, а искуство и квалитет меса су, кажу, пресудни за победу. Да бисте имали добро месо, потебно је много труда и улагања, који се некоме исплате, некоме не.

"Веруј ми да је тешко опстати на овом тржишту са овом ценом од 200 динара", каже Костић, "ми, произвођачи који се тиме бавимо можемо а покријемо нулу, то нам је чиста нула."

"Нормална ствар, па погледајте само цену концентрата и свега осталог."

Све зависи од периода, наглашава Бојан Јовичић. Цена је некад добра, некад лоша, али се направи нека средина.

Милан Бајчић, каже да је узгој свиња њихов породични посао, и да се исплати.

Традиција узгоја свиња у нашој земљи, према новим информацијама, неће бити угрожена, јер већ од новембра, месо из Србије путује у Кину, а "Селевачка прасијада" остаје промотер квалитетног домаћег меса.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар