Јужњачка корпа укуса: Умрежавање газдинстава која се баве туризмом

Нишка организација "Енека", уз подршку Уједињених нација и Русије, организовала је обуку у пружању туристичких услуга коју је прошло 18 газдинстава на југу Србије.

Ђавоља варош свакако је међу најатрактивнијим природним лепотама Србије, али посетиоци - домаћи и страни, поред лепота природе, рачунају и на озбиљнију туристичку понуду.

"Овде је природа предивна, али оно што ми се највише допада су људи", каже Крис Михајловић из Енглеске. "Веома су ме топло дочекали овде где сам одсео. И храна је изванредна, чак би могла да буде довољан разлог за долазак."

Бојана Прелевић, из Новог Сада, каже да ове године одмор проводе у природи:

"Посетили смо Ђавољу варош која је у близини и дошли смо да поједемо нешто фино, домаће."

Осамнаест газдинстава која се баве производњом здраве хране и туризмом прошло је обуку из гастрономије, стандардизације, технологије и бизниса у оквиру пројекта "Јужњачка корпа укуса".

"Употпунили смо мени - традиционална храна прилагођена туристима из разних земаља - веганима, вегетаријанцима. Неке салате смо додали, променили мало декорацију и уклопили се са њиховом потражњом", објашњава Срђан Радоичић из села Зебице.

"Да та газдинства раде на економским основама, што може да доведе до даљег ширења њихових капацитета, до даљег ширења тих бизниса, бољег живота тих породица које живе у овом неразвијеном подручју и да тај већи прилив туриста утиче на развој целокупне економије", каже Миливоје Јовановић, из НВО "Енека", Ниш.

Атрактивнијом презентацијом производа и умрежавањем газдинстава са југа Србије која се на директан или индиректан начин баве туризмом, овде очекују да ће боравак гостију са два продужити на десетак дана.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар