Ванредна ситуација у делу општина Ариље, Лучани и Пожега

У општинама Ариље, Лучани и Пожега проглашена је ванредна ситуација у месним заједницама које су у петак претрпеле велику штету од града. Општинске комисије процењују штету у пољопривреди и на неколико стотина објеката, због чије су санације стоваришта грађевинског материјала наручила додатне количине црепа.

У Вирову је на снази ванредна ситуација, а пре нових падавина ужурбано се ради на поправци кровова које је полупао град. Из општине је већ интервентно стигао цреп за куће које су највише страдале.

"Мора све да се промени, јер је то стара градња и тешко је док не буде наново све", каже Жељко Дамјановић из Вирова, "тешко је уклопити цреп. Има нешто помоћи од Општине, нешто смо ми купили."

У поправци оштећених кућа ангажовали су се и поједини приватници, посебно тамо где живе старачка домаћинства. Тај посао спретне мајсторске руке раде бесплатно.

"Сезонски послови су у јеку, али смо одвојили неколико дана да помогнемо тим људима и да колико-толико санирамо штету", истиче Мирослав Миловановић, предузетник из Ариља.

Додатни проблем је огромна штета у пољопривреди, јер је то подручје већ четири сезоне погођено градом. Уместо очекиваног прихода, из године у годину расту дугови.

"Значи наше усеве је малтене деведесет посто уништило, за ову годину, а и за наредну годину што је највећи проблем", наглашава Славко Јоксимовић, председник МЗ Вирово.

Размере штете видљиве су на сваком кораку, било да је реч о аутомобилима, објектима, усевима.

У пожешкој општини, град величине тениске лоптице нанео је повреде и двојици житеља Лопаша.

Невреме које је харало западном Србијом погодило је такође пољопривреднике у Топличком округу, а у Блацу је Дом здравља остао без дела крова.

"Све је то летело, овде у околини на објектима који се налазе непосредно око Дома здравља", каже Радољуб Дуњић, директор ДЗ Блаце. "Велика је среће што нико није повређен и што нико није настрадао."

Олујно невреме задало је главобољу и Крушевљанима. Обилна киша се излила улицама, али поток се сливао и са крова школе. Уз помоћ ватрогасаца током ноћи је испумпано шест хиљада литара воде. Комисије за процену штете су на терену, а у месним заједницама које су тешко погођене невременом на снази је ванредна ситуација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво