Ванредна ситуација у делу општина Ариље, Лучани и Пожега

У општинама Ариље, Лучани и Пожега проглашена је ванредна ситуација у месним заједницама које су у петак претрпеле велику штету од града. Општинске комисије процењују штету у пољопривреди и на неколико стотина објеката, због чије су санације стоваришта грађевинског материјала наручила додатне количине црепа.

У Вирову је на снази ванредна ситуација, а пре нових падавина ужурбано се ради на поправци кровова које је полупао град. Из општине је већ интервентно стигао цреп за куће које су највише страдале.

"Мора све да се промени, јер је то стара градња и тешко је док не буде наново све", каже Жељко Дамјановић из Вирова, "тешко је уклопити цреп. Има нешто помоћи од Општине, нешто смо ми купили."

У поправци оштећених кућа ангажовали су се и поједини приватници, посебно тамо где живе старачка домаћинства. Тај посао спретне мајсторске руке раде бесплатно.

"Сезонски послови су у јеку, али смо одвојили неколико дана да помогнемо тим људима и да колико-толико санирамо штету", истиче Мирослав Миловановић, предузетник из Ариља.

Додатни проблем је огромна штета у пољопривреди, јер је то подручје већ четири сезоне погођено градом. Уместо очекиваног прихода, из године у годину расту дугови.

"Значи наше усеве је малтене деведесет посто уништило, за ову годину, а и за наредну годину што је највећи проблем", наглашава Славко Јоксимовић, председник МЗ Вирово.

Размере штете видљиве су на сваком кораку, било да је реч о аутомобилима, објектима, усевима.

У пожешкој општини, град величине тениске лоптице нанео је повреде и двојици житеља Лопаша.

Невреме које је харало западном Србијом погодило је такође пољопривреднике у Топличком округу, а у Блацу је Дом здравља остао без дела крова.

"Све је то летело, овде у околини на објектима који се налазе непосредно око Дома здравља", каже Радољуб Дуњић, директор ДЗ Блаце. "Велика је среће што нико није повређен и што нико није настрадао."

Олујно невреме задало је главобољу и Крушевљанима. Обилна киша се излила улицама, али поток се сливао и са крова школе. Уз помоћ ватрогасаца током ноћи је испумпано шест хиљада литара воде. Комисије за процену штете су на терену, а у месним заједницама које су тешко погођене невременом на снази је ванредна ситуација.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 06. авг 2019, 02:31) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Boze pomozi nam

(понедељак, 05. авг 2019, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Grad k'o grad?

Da li si iko od nadležnih možda setio da izvrši detaljnu laboratorijski analizu tog upornog grada ili unapred smatramo da tu nema šta da se pronađe? Šta nas košta da pokušamo?