Обновљена железничка станица у Сремској Митровици

Железничка станица у Сремској Митровици, прва је изграђена после Другог светског рата у тадашњој Југославији. Након више од седам деценија, зграда која је споменик културе у потпуности је реконструисана.

У борби за ослобођење града 1944. године, железничка станица порушена је до темеља. Док се на фронту још ратовало, одлучено је да се на истом месту изгради нова. Поред мештана, зидали су је и немачки заробљеници.

"Ослободиоци су од 1. новембра 1944. године станицу су затекли у рушевинама, и они су одлучили брзински то да се поправи, да би инфраструктура за фронт могла да се допрема", објашњава Иван Филиповић, из Завода за заштиту споменика Сремска Митровица. "Будући да је био веома битан инфраструктурни објекат, радови су одмах почели. Урађена је по пројкету архитекте Тодорића из Новог Сада."

Зграда која је под заштитом државе, сведок је бројних дешавања и људских прича. Поред колосека, отправница возова Милена Покрајац путнике и возове дочекује и испраћава скоро две деценије:

"Има свега, и лепих момената, и тужних момената пролази. Путника имам поприлично, сваким даном све више и више. Доста је одговаран посао, одговарати за исте те путнике, и за исте те вагоне, и за бруто који се превози."

Први воз кроз Сремску Митровицу прошао пре више од века. Поред реконструисане железничке станице, сваког дана се заустави више од двадесет путничких возова.

"Често путујем, станица је прелепа", каже наша саговорница. "Лепша не може да буде, нема је нигде у Срему. Најлепша је Митровача станица, поготово сада када су цвеће ставили."

Уређење објеката изграђеног пре више од седам деценија, највећа је појединачна инвестиција у овој години. За ту намену, по речима Ненада Станисављевића, "Инфраструктура железнице Србије" издвојила је 33 милиона динара:

"Реч је о првом железничком објекту који је изграђен на територији Србије после Другог светског рата. Управо се због тога приликом извођења свих радова, иако је реч о сада модерном, савременом здању, водило рачуна да се не наруши изглед станице, да буде сачуван. И то је и постигнуто."

Железничка станица у Сремској Митровици је на међународном коридору и једна је од најлепших у земљи. Поред ње се налази Споменик ослободиоцима града у Другом светском рату.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво