Са змијама опрезно и без страха

Када лепо време измами змије,највише посла има Владица Станковић из Удружење за заштиту гмизаваца и животне средине. По позиву мештана, одлази на терен са Комуналном полицијом, проналази их у бунарима, кућама, школама, у аутомобилима. Недавно је у дворишту куће пронашао поскока.

Владица Станковић своје знање дели са суграђанима и саветује им како да се понашају према њима.

Недавно ухваћене змије, смука, смукуљу или лажну шарку, и свог љубимца питона Ђолета, Владица је показао деци и старијима, којима је пренео податке о врстама змија и њиховим навикама.

Петра Ранђеловић из Врања каже да је научила да у њеном крају има десет различитих врста змија:

"Седам врста нису отровне, три јесу, а најотровнија је змија поскок."

Важна лекција за децу је да у природи избегавају змије, да се склоне. Отровнице су краће, поскок и шарка имају карактеристичне ромбоидне, односно цикцак шаре.

"Лепо је да се деца ослободе", каже наш саговорник, "ми нисмо имали прилике да се суочимо са змијама, увек смо знали да су опасне и да треба да се склонимо."

Неки су први пут додирнули праву змију: "Није баш опасна, али мало се плашим."

Комунална полиција већ седму сезону сарађује са Удружењем за заштиту гмизаваца, по позиву, одлазе заједно на терен, организују предавања, истиче Ивица Ташковић:

"Веома битан параметар колико доприносе ове едукације јесте податак који смо добили од Здравственог центра - прошле године је било за 42 процента мање уједа него претпрошле године."

"Ми имамо неки наметнути страх, који је од раније, што од старијих, што због неких филмова", каже Владица Станковић, из Удружење за заштиту гмизавацаи. "Због тог наметнутог страха желимо да разговарамо, држимо едукацију у школама."

Удружење за заштиту гмизаваца има стотину интервенција у сезони, само 5-7 одсто односи се на змије отровнице које се, након проналаска и хватања, враћају у природну средину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво