Опрезно са трактором у саобраћају

Појачан интензитет саобраћаја током лета, алкохол, непоштовање прописа, али и велики број пољопривредних машина на путевима узрок су повећаног броја саобраћајних несрећа. Само у Банату прошле недеље десетак удеса, неки и са кобним последицама по повређене.

Радован Сивчев, пољоприведник из Кикинде проверава свој трактор пред одлазак на њиву. До оранице има десетак километара и он је један од бројих паора на банатским путевима током периода ратарских радова.

Пољопривредне машине представљају фактор високог ризика у јавном саобраћају, а по подацима Министарства унутрашњих послова на путевима Републике Србије има више од 1.100.000 трактора и покретних машина.

Они учествују са алармантних 55-65 одсто у изазивању свих саобраћајних удеса са несрећним последицама.

"Прво проверим светла, жмигавце, позиције и тако даље, а када га угасим и сада 'оћу опет поново да кренем а нема светло, онда сам ставио ту на трактор трокут, на приколице оне мале трокутове, напред бело, тако да је сада све осветљено.Ето!", објашњава Радован Сивчев, пољопривредник из Кикинде.-

"Најважније је да је исправан када излази из дворишта и кад се укључује на пут. Је л' ми друмом када идемо морамо да скренемо лево-десно, али је опасно и када се укључујемо у саобраћај", сматра Миливој Шибул, пољопривредник из Кикинде.

Анализе показују да се несреће са пољоприведним машинама и саобраћајне незгоде највише догађају данима викенда од 17-20 часова, најчешће због неприлагођене брзине и неисправне сигнализације.

"Саобраћајна полиција у Зрењанину врши појачану контролу возача трактора и других радних машина за извођење пољопривредних радова на подручју Средњебанатског округа. Најчешћи прекршаји које чини ова категорија возача су неисправност светлосно сигналних уређаја, непрописно смештен терет и некоришћење жутог ротационог или трепћућег светла. Од почетка године откривено је и снакционисано 37 прекршаја те врсте" каже Валерија Чањи из Полицијска управе у Зрењанину.

У Војводини су актуелни жетвени радови и транспорт летине, повећан је број пољопривредних машина на путевима, па стога свим возачима упозорење за додатни опрез у саобраћају.

број коментара 0 Пошаљи коментар