Србија и Република Српска заједно реконструишу пешачки мост на Дрини код Зворника

Две државе, два града и један народ спаја мост краља Александра Карођорђевића чија ће реконструкција после пола века почети у наредних неколико дана. Тиме ће мештани Малог Зворника са десне и Зворника са леве обале Дрине добити сигурнији прелаз.

До седамдесетих година прошлог века мост краља Александра био је једина веза Београда са Сарајевом. Данас је отворен само са пешаке. Живот мештана са обе стране реке, без њега би био незамислив. Мост је, не само најкраћа веза између два града, већ и симбол заједништва.

"Људи са једне и са друге стране међусобно се сматрају једнакима, тако да тај мост више представља нешто што нас спаја, а не нешто што нас раздваја", каже Бошко Ристић, из Малог Зворника.

"Значи нам много, ови грађани Зворника Малог и Зворника не могу замислити живот без овог моста", истиче Цвијан Ђапановић, из Зворника.

Радови на мосту почеће 12. августа, заједничким средствима града Зворника и Владе Републике Србије која је за његову обнову пре две године обезбедила 600 хиљада евра.

"Суштина је да је овај мост својеврсна веза и чини нас једним градом практично Зворник и Мали Зворник и чини ту нераскидиву везу између Републике Српске - Босне и Херцеговине и Србије на овим просторима", наводи Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Сваког дана мост пређе на хиљаде људи. Због школе, посла и других веза које се током лета учвршћују заједничким манифестацијама.

"Овогодишња регата у организацији града Зворника и града Лознице има за основни циљ да покаже заједништво два нараода са леве и десне обале Дрине, али уједно и да промовише оно што имамо заједничко а то је река Дрина", каже Дејан Сталовић, градски менаџер.

На Мали Зворник и Зворник мештани кажу одувек су гледали као на источни и западни део једног града. Поред моста, вежу их и бројне родбинске и пријатељске везе које су и поред свих недаћа остале нераскидиве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво