И кравама сметају врућине

Кравама сметају високе температуре, а оне које су у штали, једу мање па је и продукција млека мања. Зато се на фармама труде да им, у складу са могућностима, обезбеде што боље услове.

Запослени на фарми у Црепаји поставили су пре неколико година велике вентилаторе, а сад су инсталирали и посебне прскалице за 255 крава, јер су приметили да високе температуре утичу на продукцију млека. Тих дана, краве поједу много мање од просечних 40 килограма хране дневно, а смањује се и њихова репродуктивна способност.

"Могу да утичу на смањење млека чак до 20 одсто и тако дневно имамо и до 1000 литара мање у односу на зимске месеце, а што се тиче репродукције долази до пада чак и до 50 одсто,што проузрокује повећање примене хормона", објашњава Ратомир Тирнанић, ветеринар на фарми.

Вељко Трајковић, руководилац фарме „Фотос" вратио се из Сједињених америчких држава, где је видео на који начин се власници великих фарми боре са топлотним стресом код животиња.

"Све које смо обишли у Дакоти, Ајови и Минесоти су велики системи и до 5.000-6.000 крава,све је затворено. Уграђен је вентилациони систем тако да бочно избацују хладан ваздух кроз саће. Расхлађивањем стварају микро климу у штали која доприноси стабилној репродукцији, исхрани и стабилном начину производње", каже Вељко Трајковић, руководилац фарме у Црепаји.

Кравама највише сметају велика влажност ваздуха и темепература изнад 25 степени. Прскалице које фармери постављају, будући да је за њих изградња затворених аклиматизованих штала превелика инвестиција, ипак помажу да се животиње осећају много пријатније.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар