Волонтери из света у драгачевском селу Тијању

Драгачевско село Тијање ових дана домаћин је младим волонтерима из неколико европских земаља. Удружење грађана "Иницијатива за развој и сарадњу" из Београда и Млади истраживачи Србије организовали су волонтерски камп у оквиру кога се до почетка августа уређује тијанска Основна школа.

Увелико се сређује дотрајала столарија и учионица. Због тога се ради од раног јутра а на овом распореду прецизан је план шта свако од волонтера ради. Многи су први пут у овом делу Европе. Не крију одушевљење тијанском природом и гостопримством домаћина.

"Први пут сам у Србији. Изабрала сам Србију зато што волим да сарађујем и волонтирам у новим пројектима. Допао ми се овај пројекат и могућност да боље упознам земљу", каже Ана Кристина Лопез из Шпаније.

"Одушевљена сам овом идејом . Радознала сам да видим како ће све изгледати на крају. Такође место је дивно, кажу да овде има нека посебна енергија. Очекујем да се вратим освежена у Шпанију", наводи Мариа Наваро која је дошла из Валенсије.

"Ја сам учитељица и драго ми је да имам могућност да нешто урадим и за српске ђаке. Свиђа ми се време, није толико вруће као у великим градовима. Природа је чудесна и овде су и овце и краве, чујемо их свако јутро и дивно је", каже Анастасиа Кадикова из Москве.

Камп је окупио младе из Русије, Шпаније, Француске, Чешке и Србије. Организује га Иницијатива за развој и сарадњу из Београда и Млади истраживаћи Србије у срадњи са општином Лучани. Поред уређења у згради школе и биће уређено и ово двориште.

"Ове године смо одлучили да будемо овде у Западној Србији и општина Лучани нам је указала гостопримство. Камп организујемо заједно са Младим истраживачима Србије и средства мала, али значајна су обезбеђена од стране Министарства омладине и спорта . Остатак материјала и свега овога што смо овде успели да набавимо смо добили кроз донације од локалних привредника и институција", наводи Ивана Кецовић из "Иницијативе за развој и сарадњу".

Волонтерски камп траје до 5. августа. И тада би ова зграда стара више од једног века трабала да добије нови изглед. Школа у Тијању издвојено је одељење Основне школе "Миленко Шушић " из Гуче. Постоји више од једног века, али њу тренутно похађа само три ученика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво