Шилопајска панорама: задруге повећавају производњу и враћају младе на село

Пољопривредници из горњомилановачке општине све више користе предности удруживања и подстицаја које држава даје за задруге. У том крају је у протекле две године основано седам замљорадничких задруга.

Удружили су се прошле године. Од државе су добили 50.000 евра помоћи. Опремили дестилерију, хладњачу и сушару. За прераду су се одлучили јер ће, како кажу, лакше пласирати готов производ.

"Конкретно нисмо почели производњу, донедавно смо радили грађевниске радове који су нас доста коштали", објашњава Бранко Миличић из Земљорадничке задруге Шилопај. "Сад смо пустили коначно опрему у рад, крећемо са откупом. Надам се да ћемо од ове недеље почети да прерађујемо кајсију да можемо да радимо комину за ракију."

Задругари имају укупно 40 хектара воћњака, а планирају и откуп воћа од других произвођача. За седморицу воћара из Шилопаја удруживање, верују, доноси нове шансе.

"Пружа нам шансу, јер ће се све више младих вратити овде да се подигну нове засаде", каже Миличић, "јер нам је потребна сировина. Ми имамо неке засаде које користимо али је потребно још. Надам се да ће се сваке године бити све више засада воћа и да ће се све више младих враћати. То је идеја којом смо се водили кад смо оснивали задругу."

А све је кренуло од Удружења "Шилопајска панорама", са жељом да се покрене производња и да оживи село.

"Ми смо доста урадили на инфраструктури, просекли смо те локалне путеве", истиче Драган Марјановић из тог Уудружења. "Нажалост, регионални пут није сређен и он је потпуно девастиран, оштећен, није безбедан за саобраћај - људи га једноставно заобилазе."

Воћарска задруга у Шилопају једна је од четири којима је стигла новчана помоћ државе, а седам их је протеклих година формирано на подручју Општине Горњи Милановац.

"У току су обиласци, достављање извештаја Министарству, а такође су веома значајна и средства и у овој години", наводи Милка Недељковић, шеф канцеларије за пољопривреду Општине Горњи Милановац. "Седамнаестог јула је расписан конкурс за ову годину и већ постоји велики број заинтересованих пољопривредника који намеравају да се удруже и да оснивају задруге."

И локална самоуправа знатна средства издваја за подстицај пољопривреде коју препознају као развојну шансу читавог краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара